2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A görögök sorsáról tárgyal Brüsszel

2015. június 21., vasárnap 21:05, frissítve: hétfő 10:24

A görögök adósságrendezése lesz a téma ma Brüsszelben, ahol rendkívüli ülésen tárgyalnak az euróövezet állam- és kormányfői. Az athéni kormánynak a hónap végéig kellene törlesztenie vagy megállapodnia a valutaalappal a júniusban esedékes csaknem 1,6 milliárd eurós adósságáról. A görög fővárosban vasárnap este több ezren tiltakoztak az adósságrendezéssel járó megszorítások ellen.

Cíprasz és Görögország nulla órája; A holnap kérdése: egyezség vagy balszerencse; Az aggodalom és a felelősség pillanata – ilyen és ehhez hasonló szalagcímekkel jelentek meg a görög lapok a hétfői rendkívüli euróövezeti állam- és kormányfői tanácskozás előtt.

– Már öt éve mondják nekünk, hogy a holnap nehéz lesz. Azt mondogatják egyfolytában, hogy a holnap nehéz lesz, holnap nem kapunk fizetést, holnap nem lesz nyugdíj. Mivel állandóan ezt halljuk, már hozzászoktunk. Optimista vagyok, csak véget ér valamikor a görögök fojtogatása – véli Filiposz Lukopulosz görög nyugdíjas.

Szakértők szerint az adórendszer reformja és a bürokráciacsökkentés mellett a nyugdíjrendszer átalakítása is jelentős megtakarításokat jelentene Aléxisz Cíprasz kormányának. A Hír TV által megkérdezett szakértő szerint az 1,8 milliárd eurós karcsúsítást kellene elérnie a görög kormánynak, ami a GDP egy százaléka.

– Az szivárgott ki, hogy a kormány ott, ahol nem ért egyet konkrét javaslatokkal, ott csereszabatos javaslatokkal áll elő. A görög fél is elismeri, hogy a jelen állapotában a nyugdíjrendszer nemcsak hosszú távon, hanem középtávon sem fenntartható, tehát valamit kezdeni kell vele. A görög kormánynak elő kell állnia egy olyan javaslattal, ami nemcsak szándék és ígéret. És van egy másik, hogy itt úgy ítélik meg, hogy a görög államadósság nem életképes. Van egy nyilvánvaló érv, amikor a válság kitört, a görög államadósság 120 százalék volt, most 180 százalék környékén van – mondja Fokasz Nikosz, az ELTE tanára.

Mindenhol működött

A német pénzügyminiszter  arra emlékeztetett, hogy Európa több országában célravezetőek voltak a takarékossági intézkedések. „Európában ott, ahol nemcsak eldöntötték, de végre is hajtották a reformokat, Írországban, Portugáliában, Cipruson és Spanyolországban, mindenhol működött a stabilizációs politika. Görögországban is annyira működött, amennyire a reformokat végrehajtották” – mutatott rá Wolfgang Schäuble.

A görög miniszterelnök vasárnap kora délután még telefonon egyeztetett a német kancellárral, a francia elnökkel  és az európai bizottság elnökével. Cíprasz azt állította, rajtuk kívül az unió központjába is elküldte azokat a reformterveket, amelyekről hétfőn egyeztetnek a sorsdöntőnek titulált hétfői brüsszeli euróövezeti állam- és kormányfői csúcstalálkozón.

– Sem optimista, sem pesszimista nem vagyok. Én csak annyit mondok: kulcsfontosságú pillanatban vagyunk, amelyben minden egyes másodperc számít a megállapodás érdekében – közölte Francois Hollande francia elnök, aki szerint Görögországot mindben áron bent kell tartani az euróövezetben.

A Sziriza baloldali kormánypárt estére tömegtüntetést szervezett Athénban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!