2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

A Hóvirág őrs naplója 11:00

Platini Blatternak: Elég volt! Ami sok, az sok!

2015. május 28., csütörtök 17:00, frissítve: péntek 08:06

Lemondásra szólította fel a FIFA elnökét Michel Platini, az UEFA elnöke. Sepp Blatter azonban visszautasította, és összehívta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség hat konföderációjának vezetőjét, akikkel a kialakult helyzetről tárgyal. Közben az afrikai szövetség közleményben állt ki Blatter mellett. Az UEFA viszont az egyetlen ellenjelöltet, a jordán herceget támogatja. Az orosz elnök szerint az Egyesült Államok kiterjesztette az igazságszolgáltatást a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél folytatott nyomozás során. A FIFA-botrány szerdán robbant ki, miután Zürichben letartóztatták a szervezet több tisztviselőjét. A vád szerint az érintettek több mint húsz éven át – pozíciójukkal visszaélve - zsaroltak, csaltak és pénzt mostak.

Tüntetők követelték Zürichben a FIFA elnökének lemondását a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség székháza előtt. „A fő üzenetünk, hogy Sepp Blatternek le kell mondania. A fejvadásza volt ennek a szervezetnek, ahol a korrupció elharapódzott, ő meg nem vállalta érte a felelősséget, mennie kell. Azt is láttuk, hogy FIFA túlságosan is korrupt ahhoz, hogy az emberi jogokkal törődjön, amikor Katarnak ítélte a vb rendezési jogát” – mondta az egyik nemzetközi jogvédő szervezet aktivistája.

Nemcsak civilek követelik Blatter távozását. „Elég volt! Ami sok, az sok!” – háborgott az Európai Labdarúgó Szövetség, az UEFA elnöke, Michael Platini. Az egykori legendás futballista sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy személyesen szólította fel lemondásra a FIFA első emberét. „Bementünk az irodájába, és ismét azt tanácsoltam neki, hogy le kéne mondania. Azt válaszolta, Michel, ismerjük és szeretjük egymást. De túl késő. Nem hagyhatom el a kongresszust, amikor délután kezdődik. Én azt feleltem: Elnök úr, szégyen. Szerintem nagyon jót tenne az imidzsének és a helyzetének, ha most hagyna itt bennünket” – mondta Platini, aki közölte, hogy a pénteki elnökválasztáson az UEFA Blatter egyetlen kihívóját, Ali bin al-Husszein jordán herceget támogatja.

Az ötödik elnöki ciklusára készülő Sepp Blatter – aki Csányi Sándor MLSZ-elnök szavazatára sem számíthat a pénteki tisztújító kongresszuson – 1998 óta vezeti a FIFA-t. Egyelőre nem gyanúsított a korrupciós ügyben, de az ő büntetőjogi felelősségét is vizsgálják. Amerikai kérésre a svájci hatóságok szerdán a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség hét vezetőjét vették őrizetbe, hét volt tisztviselő ellen pedig nemzetközi körözést adtak ki.
Időközben őrizetbe került a FIFA korábbi alelnöke, a Trinidad-Tobagóról származó Jack Warner. Az amerikaiak szerint Dél-Afrika lefizette a FIFA vezetőit a 2010-es világbajnokság rendezésének elnyeréséért. A dél-afrikai sportminiszter tagad. A svájci ügyészség a 2018-as és a 2022-es vb-vel kapcsolatban gyanít vesztegetést, Oroszország, illetve Katar a FIFA tíz végrehajtó bizottsági tagját kenhette meg.

Az orosz elnök újabb amerikai ármánykodást sejt a FIFA-botrány hátterében. „Ami a letartóztatásokat illeti, nagyon különös, mert az intézkedéseket amerikai kérésre hajtották végre korrupciós vádak alapján. Kiket vádoltak meg? Nemzetközi vezetőket. Feltételezhetjük, hogy egyesek közülük törvényt sértettek. Nem tudom. De az világos, hogy az USA-nak különben ehhez semmi köze. Azok a vezetők nem amerikai állampolgárok, és ha valami nem az Egyesült Államok területén történt, az USA-nak nincs hozzá köze. Ez egy újabb égbekiáltó kísérlet arra, hogy kiterjesszék az igazságszolgáltatásukat egy másik országra. Kétségtelen, hogy ezzel Blatter új újraválasztását akarják megakadályozni” – vélekedett Vlagyimir Putyin.

A FIFA legnagyobb szponzorai közül az Adidas és a Coca-Cola már tiltakozik, a kártyakibocsátó cég, a VISA pedig közölte, ha nem lesz változás a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség működésében, újraértékeli a támogatást, de arról egyelőre nincs szó, hogy a VISA megvonná a pénzt a FIFA-tól.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!