2024. 05. 14. Kedd Bonifác napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Komment 17:50

Piknikezéssel tiltakoznak

,

2015. augusztus 3., hétfő 14:50, frissítve: hétfő 16:37

Piknikezéssel demonstrálnak a martonfaiak a település határába tervezett befogadóhely ellen. Betegségektől és a közbiztonság romlásától tartanak. Közben Tiszaszigetnél és Röszkénél is megkezdődött az ideiglenes határzár előkészítése.

Sátrat vertek és piknikeznek a martonfaiak a település határába tervezett befogadóhely területén, hogy így fejezzék ki nemtetszésüket a kormány terve ellen. A helyiek a hétvégén a sajtóból értesültek arról, hogy a dunántúli Martonfa az egyik olyan település, ahol ideiglenes tábor épülne. A polgármester híradónknak azt mondta: addig maradnak, amíg a kabinet nem változtatja meg döntését – az alig 200 lelkes zsákfalu ugyanis képtelen lesz ellátni az ott állomásozó több száz menekültet.

A Jobbik Baranya megyei frakciója rendkívüli közgyűlést kezdeményezett az ügyben. A helyiek félnek. „Félek attól, hogy valami betegséget hoznak, mert messziről jönnek, teljesen más az az emberiség, ami ott van. Ennyi idő alatt ki tudja, hogy mit szedtek össze. Van mitől félni. A gyerekeket, az öregeket félteni kell, sajnálni. Szeretnénk elérni, hogy ne legyen itt ebből semmi” – mondta Eigner Béláné.

Információink szerint nem sátortábor, hanem konténertábor épül Martonfán, amelynek augusztus 20-áig kell elkészülnie. Úgy tudjuk, hogy a konténerekbe azokat a menekülteket helyezik el, akiket visszatoloncolnak Nyugat-Európából Magyarországra. Pintér Sándor belügyminiszter korábban azt mondta: több mint 19 ezer migránst kellene visszafogadnia Magyarországnak a dublini rendelet alapján.

A martonfaiak Pécsett is kampányolnak a menekülttábor ellen. A baranyai megyeszékhely távolságibusz-megállójában szórólapot osztottak. A kiadványon a befogadóállomás lehetséges közbiztonsági és közegészségügyi kockázataira hívják fel a figyelmet. Arra buzdították a környékbelieket, hogy csatlakozzanak az általuk meghirdetett tiltakozáshoz.

Segédmunkásként számítanak a közmunkásokra

A magyar–szerb határon már az acélkarókat verik a földbe, a biztonsági kerítés építésének Ásotthalom után Tiszaszigetnél és Röszkénél is nekiállt a honvédség. Úgy tudjuk, hogy közmunkások egyelőre nem dolgoznak az „új vasfüggönyön”, de a korábbi tájékoztatás szerint segédmunkásként rájuk is számítanak. Az ideiglenes határzár átadásának eredeti időpontja november vége volt, de a miniszterelnök előrehozta a határidőt augusztus 31-ére. A kerítésre és az ideiglenes befogadóállomásokra harmincmilliárd forintot szán a kormány.

Elkezdődött a határzár építése Mórahalom térségében
Elkezdődött a határzár építése Mórahalom térségében.
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!