2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 17:25

Pedig felhívták a titkosszolgálat figyelmét az elkövetőre

,

2015. február 17., kedd 16:20, frissítve: szerda 10:17

Előre figyelmeztették a dán titkosszolgálatot a hétvégi támadások elkövetőjére annak a börtönnek a vezetői, ahol a férfi az elmúlt két évben raboskodott. A 22 éves, palesztin származású férfi késelés miatt két évig volt börtönben, és felügyelői szerint elkezdte érdekelni a vallási radikalizmus, ennek ellenére nem tartották megfigyelés alatt. Hétfő este Koppenhágában harmincezren vonultak fel, hogy a vallási fanatizmus ellen tiltakozzanak.

Rendőrök vizsgáltak át egy gyanús csomagot kedden Koppenhágában, annál a kávézónál, ahol szombaton a lövöldözés történt. Egy ember halt meg, később egy zsinagógánál egy másik áldozat is volt.

„Elcsendesedett az egész társadalom, elhallgatott az ország. Szerintem senki sem számított arra, hogy ilyesmi történik” – nyilatkozta egy környékbeli férfi.

A kávézótól messze lévő emlékhelyre a gyászolók virágokat visznek. Hétfőn harmincezren vonultak a terrorizmus ellen. „Mindenki megdöbbent, mindenki erről beszél még három nappal később is. Sokan most jutnak odáig, hogy kifejezzék az együttérzésüket” – mondta egy nő.

A 22 éves palesztin származású elkövető két hete szabadult a börtönből, ahová késelés miatt került 2013-ban. Már a fogva tartóinak feltűnt, hogy érdeklik az iszlám szélsőséges írások, erre figyelmeztették a dán titkosszolgálatot is. A férfit ennek ellenére még segélyt is kapott, hogy vissza tudjon illeszkedni a társadalomba.

„Mindannyian dühösek és elkeseredettek vagyunk. Együtt érzünk az áldozatokkal és a sérültekkel, és nem hagyjuk, hogy a demokráciánkat, a szabadságunkat elvegyék tőlünk” – fogalmazott Mogens Lykketoft házelnök. A dán parlamentben egyperces csenddel emlékeztek az áldozatokra.

Az elkövetőnek két társa lehetett, akik segítettek feltérképezni a helyszíneket és aztán elrejteni a fegyvert. Ők tíz napra vizsgálati fogságba kerültek. A nyomozás szerint a csoportnak nem voltak külső segítői. A terrorkészültség szintjén se emelték Dániában.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!