2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Palkovics az oktatásról: Van egy erőteljes szakadék

2016. november 29., kedd 12:30, frissítve: kedd 15:22

A közoktatás helyzetéről tartanak vitanapot kedden a parlamentben.

Az oktatási államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a kormány az ágazatnak juttatott költségvetési források növelésével megszüntette az iskolák finanszírozásával kapcsolatos ügyeket. Azt azonban Palkovics László is elismerte, hogy nem mindenhol kapnak ugyanolyan színvonalú oktatást a diákok. „Van egy erőteljes szakadék az eredményekben a főváros, a nagyvárosi iskolák és az összes többi között, ez azt mutatja, hogy a tudáshoz való hozzáférés nem biztos, hogy ugyanolyan, attól függően egyébként, hogy hol járunk iskolába” – hangsúlyozta Palkovics László.

Az ellenzék Lázár János múlt heti kijelentését firtatta a vitanapon. A kancelláriaminiszter egy mezőtúri ünnepségen azt mondta: az egyházak az oktatás legfontosabb szereplői. A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint ha a kormány megfelelően működtette volna az állami iskolákat, akkor nem csak az egyházi iskolákból kapnák meg a gyerekek a megfelelő készségeket.

„Ez egy nagyon súlyos kritika az elmúlt 6 év oktatáspolitikájára vonatkozóan, mert hogyha az állam sikeres lett volna, az állami oktatáspolitika sikeres lett volna az elmúlt 6 évben, akkor az állami iskolák lennének a legfontosabb szereplők, és ott kapnák meg a gyerekek azokat a nevelési és tudásbéli képességeket, készségeket, amelyeket ezek szerint a kormány egyik minisztere szerint sem kapnak meg. Tehát önmagában mutatja az oktatáspolitika sikertelenségét ez az egy kijelentése az egyik miniszterünknek” – így Dúró Dóra frakcióvezető-helyettes.

A szocialista Hiller István ennél is tovább ment, szerinte Lázár János, kijelentésével az állam és az egyház szétválását kérdőjelezte meg. „Úgy gondolom, hogy ez a kijelentés nem egyszerűen az oktatásra vonatkozik, önök azt fontolgatják, hogy a 120 évvel ezelőtti alapokat megváltoztatják, állam és egyház viszonyát kívánják újraszabályozni, még akkor is, hogyha néhány képviselőjük nem tud, de hát az államosításról sem tudtak, aztán mégis megcsinálták” – mondta Hiller István.

Lázár János kijelentését tegnap a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is értékelte. Horváth Péter Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: a kancelláriaminiszter megszólalása nem volt „erősen megfontolt nyilatkozat”. Bővebben>>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!