2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Országos pedagógussztrájk lehet április 20-án

,

2016. április 5., kedd 19:07, frissítve: csütörtök 07:30

Érik a tanársztrájk. A Pedagógusok Szakszervezete április 20-ára munkabeszüntetést hirdet, ha a kormány egy héten belül nem teljesíti követeléseiket.

Hónapok óta egyeztetett a Pedagógusok Szakszervezete az oktatási államtitkárral. Az érdekképviseletnél betelt a pohár, hét napot adtak a kormánynak a megegyezésre, ellenkező esetben megtartják a munkabeszüntetést április 20-án. Sztrájk idején egyetlen iskolának kell kinyitnia tankerületenként – ismertette a szakszervezet elnöke az elégséges szolgáltatásra vonatkozó szabályozást. „Minden tankerületnél egy intézményt kell kijelölni arra, hogy a tanulókat befogadja, a többi intézményben pedig, ahol sztrájkolni kívánnak a kollégák, az intézményt be kell zárni – már abban az értelemben, hogy oda tanuló ne menjen be –, de a tanulóknak a felügyeletéről, az étkeztetéséről gondoskodni kell. Ugyanez vonatkozik az önkormányzati fenntartású óvodákra is” – mondta Galló Istvánné.

A sztrájkbizottság az iskolákat fenntartó állami központ átszervezéséből, a pedagógiai asszisztensek fizetésének emeléséből, a minőségi bérpótlékból és a tanárok kötelező óraszámának csökkentéséből nem enged. A tanári óraszám mérséklésére azonban az oktatási államtitkár nem hajlandó. Palkovics László a minőségi pótlék kérdésében sem számít gyors megegyezésre, a pótlékkal az iskolaigazgatók jutalmazhatnák az átlagosnál lelkiismeretesebb pedagógusokat.

„Ez idő alatt is folyamatosan tárgyalunk, tehát azokat a kérdéseket, amelyeket tegnap estig nem tudtunk lezárni, folyamatosan vesszük át, és próbálunk megoldásokat találni. Hogy ez ahhoz vezet-e, hogy a 20-ai sztrájk elkerülhető lesz, most nem tudom megmondani, hiszen itt mind a két fél álláspontja kell hogy valamilyen formában érvényesüljön” – fogalmazott az oktatási államtitkár.

Március 30-án már volt tiltakozóakció, de azt nem szakszervezet, hanem a Tanítanék mozgalom hirdette meg. A mozgalom április 15-én újabb, ezúttal már kétórás polgári engedetlenségre készül. „Április 15-én egy kétórás sztrájkról lenne szó, és ebbe a sorba beilleszkedne az, amit a Pedagógusok Szakszervezete meghirdetett 20-ára. Ezek akkor valósulnak meg, ha nincsen érdemi kommunikáció, hogyha nincsenek tárgyalások. Igazság szerint a cél az oktatási rendszert átalakítása úgy, hogy a gyerekeknek legyen jobb, és hasznos tudást szerezzenek, olyan tudást, amelyet alkalmazni tudnak” – nyilatkozta Pilz Olivér, a Tanítanék mozgalom képviselője.

A kisebbik érdekképviselet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pénteken dönt arról, hogy csatlakozik-e a meghirdetett sztrájkhoz. „Akkor fogjuk eldönteni, hogy hogyan akarjuk kifejezni az elégedetlenségünket. Ebbe belefér az is, hogy pénteken, 15-én akár megtartjuk ezt a kétórás figyelmeztető sztrájkot, 20-án pedig csatlakozunk a PSZ által megszervezetthez, de ez egy lehetőség. A döntés pénteken fog megszületni” – szögezte le Mendrey László elnök.

Sztrájk azokban az iskolákban hirdethető, ahol a tantestület legalább harminc százaléka csatlakozik a munkabeszüntetéshez.

A pedagógusok sztrájkbizottságának sajtótájékoztatója, ahol bejelentették a demonstrációt:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!