2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Állami áruház 19:10

Őrizetben a hajókatasztrófát túlélő embercsempészek

2015. április 21., kedd 10:35, frissítve: kedd 19:51

Őrizetbe vették azt a két embercsempészt, aki túlélte a hétvégi földközi-tengeri hajókatasztrófát. Líbia partjainál 900 menekült fulladt a tengerbe.

A szicíliai Cataniába érkeztek az eddig legsúlyosabb hajóbaleset túlélői. A vasárnapi katasztrófában a tartomány kormányzója szerint kilencszázan haltak meg. A lélekvesztő az oldalára fordult, majd elsüllyedt a líbiai és a máltai part közötti szakaszon. Találgatások szerint azért, mert az utasok a hajó egyik oldalára tódultak, amikor megláttak egy arra járó kereskedelmi hajót.

Két túlélőt, egy szír és egy tunéziai állampolgárt a cataniai kikötőben vettek őrizetbe az olasz hatóságok. Feltételezések szerint egyikük volt a kapitány. A két férfit illegális bevándorlás segítésével vádolják, a kapitány terhére gondatlanságból elkövetett emberölést is rónak a hajó elsüllyedése miatt. „Az államügyész elrendelte két ember letartóztatását, akinek köze van az eseményekhez. Amint látják, az olasz igazságszolgáltatás gyorsan teszi a dolgát” – nyilatkozta Graziano Delrio közlekedési miniszter.

A hajón utazók között szíriaiak voltak a legtöbben, de mintegy százötven eritreai és számos szomáliai menekült is tartózkodott a fedélzeten. A túlélők között mali, gambiai, szenegáli és bangladesi állampolgár is van. Kétszázötven nő és ötven gyermek is utazott a hajón. „Nagyon fáradtak, és meg is sérültek. Egyiküket kórházba kellett szállítani, a többiek orvosi megfigyelés alatt vannak. Új ruhákat kaptak, és élelmet, mielőtt a fogadó épületbe szállították őket” – számolt be Barbara Molinaro, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa Hivatalának olaszországi sajtófőnöke.

Közben Törökország nyugati partjainál, az Égei-tengeren hetvenkét szíriai menekültet mentettek ki a török hatóságok két hajóból, miután az őket szállító lélekvesztők elsüllyedtek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!