2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 03:00

Orbán: Európa tele van kérdésekkel, mi meg válaszokkal

2015. március 15., vasárnap 13:58, frissítve: vasárnap 17:13

Az ország önállóságáért folyamatosan küzdeni kell – ez nem változott 1848 óta Orbán Viktor szerint. A kormányfő ünnepi beszédét demonstrálók próbálták megzavarni a Múzeumkertben.

Minden nemzetnek elidegeníthetetlen joga, hogy a saját útján járjon, az ország önállóságáért folyamatosan küzdeni kell – erről Orbán Viktor beszélt március 15-i ünnepi beszédében.

A miniszterelnök kijelentette: minden magyar felelős minden magyarért, csak együtt lehetünk sikeresek – ez volt a forradalom leckéje is Orbán Viktor szerint. A kormányfő úgy fogalmazott: Kossuth és Petőfi népe csak mosolyog, ha bárki oktatni akarja szabadságból és demokráciából. Orbán Viktor azt mondta: Európa ma tele van kérdésekkel, Magyarország pedig tele van válaszokkal.

– 167 év elszaladt, de a lényeg nem változott. A Magyarország szuverenitásáért folytatott küzdelemnek soha sincs vége. Ebben csak magunkra számíthatunk. Tudjuk, mert megtanultuk, az összefogás, az igazságba vetett hit és a kitartás vezet győzelemre. Csak az erősek maradnak fent. Mi, magyarok egy nagy korszak küszöbén állunk, a magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez – fogalmazott a miniszterelnök.

Tarlós: Érvényesíteni kell a magyar érdekeket

A főpolgármester ünnepi beszédében azt mondta: az 1848-as forradalom és szabadságharc azt üzeni, hogy összefogással és a békés együttműködést keresve ki lehet állni a magyar családokért és a nemzetért. Tarlós István szerint napjainkban is egy erősen formálódó világrendben kell a magyar érdeket képviselni. Budapest vezetője kiemelte: ahol széthúzás van vagy valamilyen ideológia alapján egy szűk csoport érdeke megelőzi a közérdeket, ott nincs erős állam.

– 1848 az újkori magyar történelem meghatározó eseménye. Önfeláldozó helytállásával a nemzeti mitológia részévé vált. A célok eléréséért azonban ma is küzdeni, vívni kell. Amire csak a bátrak képesek. Erősen formálódó világrendben tudnunk kell magyar érdekeket érvényesíteni. Ez összefogás nélkül nagyon nehéz.

Gyurcsány és Schiffer is a Pilvaxnál beszélt, Tóbiás vitára hívta Orbánt

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint azoknak, akik ma az ország uraiként urizálnak a múltjuk tisztességes, jelenük tisztességtelen. Bővebben>>>

 

Az LMP társelnöke szerint ahol harminc évre titkosítanak egy szabadkereskedelmi egyezményt ott nem beszélhetünk demokráciáról. Bővebben>>>

 

Az MSZP elnöke az ajkai időközi parlamenti választás apropóján vitára hívta Orbán Viktort. Bővebben>>>


Lökdösődés a Múzeumkertnél

Kormányellenes tüntetők zavarták meg a múzeumkerti ünnepséget. Néhány demonstráló zászlókkal és transzparensekkel leült a Múzeum körút két oldalán, és műanyag kannákkal dobolni kezdtek. Az ünneplők közül többen is összeszólalkoztak a tüntetőkkel, majd lökdösődni kezdtek egymással, volt, aki földre is került. Végül a biztonsági embereknek kellett szétválasztani a kormányellenes tüntetőket és a fideszes szimpatizánsokat. Sérülés nem történt, információink szerint a rendőrök sem állítottak elő senkit.


Az állami program a hagyományokhoz híven a Kossuth téren kezdődött: katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját. Az eseményen részt vett Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A határon túlra is üzent a miniszterelnök

A magyarok szabadságát csak a magyarok vívhatják ki: összefogással, munkával és egyetértéssel – ezt üzente ünnepi levelében a határon túli magyaroknak Orbán Viktor. A miniszterelnök azt írja: hosszú évszázadok elnyomása után '48. március 15-e mutatta meg, milyen életerős és bátor nemzet a magyar. A kormányfő hangsúlyozta: a magyar szabadság üzenete Budapestről, indult el, de az egész hazában visszhangra talált. Orbán Viktor levélét számos Kárpát-medencei ünnepségen felolvassák ma.

Útlezárások a fővárosban

A március 15-i rendezvények miatt Budapesten több helyen is lezárásokra kell számítani. Nem lehet autóval közlekedni a Kossuth tér környékén, valamint a Múzeum körúton a Kálvin tér és az Astoria között sem. A délutáni demonstrációk, illetve rendezvények miatt lezárják a Rákóczi utat, a Kossuth Lajos utcát és az Erzsébet hidat, várhatóan este 6 óráig. Aki mégis autóba ülne a nemzeti ünnepen, annak a BKK azt javasolja, használja az alsó rakpartokat, kora este pedig a Hungária körutat.

– Mi, a BKK azt tudjuk ajánlani, hogy elsősorban a kötött pályán közlekedjenek azok, akik tömegközlekedéssel szeretnének utazni, vagy pedig a metrókat vegyék igénybe. Az autóval közlekedőknek pedig a délelőtt folyamán a Margit híd, Petőfi híd között a Nagykörutat lehet ajánlani, illetve az alsó rakpartokat, mert ott várhatóan nem lesz korlátozás, a délután folyamán, illetve a kora esti órákban pedig a Hungária körgyűrűt tudjuk ajánlani – mondta Mátyási György, a BKK Info hírszolgálati főmunkatársa.

Felül kell emelkedni az egyéni konfliktusokon

A közös áldozatvállalás, a nemzet iránt érzett felelősség és az egyéni konfliktusokon való felülemelkedés március 15-e üzenete – ezt Bagdy Gábor mondta a budapesti Bem-szobornál tartott magyar–lengyel megemlékezésen. A főpolgármester-helyettes hozzátette: a két nép kölcsönös támogatása alakította ki az ezeréves lengyel–magyar barátságot. A szabadságharc legendás tábornokáról Bem Józsefről azt mondta: olyan vezéregyéniség volt, aki csatasorba állt a magyarok és a lengyelek szabadságáért is.

A külföldön élő magyarok is ünnepelnek

A Kanadában élő háromszázezres magyarság több városban is ünnepel. Trócsányi László igazságügyi miniszter a torontói megemlékezésen vesz részt és mond beszédet. A Hír Televíziónak az igazságügyi miniszter azt mondta: 1848 arra emlékeztet, hogy a szabadságharc eszméi mint az alkotmányosság, a sajtószabadság és a felelős országgyűlés az 1989-es rendszerváltás után valósultak meg. „Ma is törekednünk kell a szabadságra, mert egy ország, amely teljesen el van adósodva, szabad az az ország? Akinek a hitelezők mondják meg, hogy mit lehet tenni és mit nem? Ebben is értünk el eredményeket, ha megnézzük a költségvetési deficitnek az alakulását. Tehát a szabadság egy olyan dolog, amiért folyamatosan mindenkinek küzdenie kell” – mondta Trócsányi László.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!