2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Nincs megállapodás, jön a sztrájk

,

2016. április 19., kedd 19:00, frissítve: péntek 08:27

Megtartják a szerdára meghirdetett egész napos tanársztrájkot, hiába állt elő béremelési ajánlattal az utolsó pillanatban a kormány. Iskola nem maradhat zárva, a gyermekek felügyeletéről valamennyi közoktatási intézménynek gondoskodnia kell. A pedagógusok mellett a szociális dolgozók is beszüntetik a munkát holnap rövidebb-hosszabb időre.

Múlt pénteken még csak kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a tanárok, holnap viszont egész napra beszüntetik a munkát a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) szervezésében. A fontosabb követelésekben a kormány továbbra sem enged az érdekképviseletnek. Nincs egyezség az iskolákat fenntartó állami központ átszervezéséről, a tanárok kötelező óraszámának csökkentéséről és a minőségi munka díjazásának visszaállításáról sem. A negyedik pontban, a pedagógiai asszisztensek többletjuttatásában viszont a minisztérium az utolsó pillanatban előállt egy ajánlattal. „2016-ban az Emmihez tartozó köznevelési intézményekben, tehát az állami intézményfenntartó központ és a felsőoktatási intézmények által fenntartott intézményekben dolgozó pedagógus szakképzettséggel nem rendelkező nevelő-oktató munkát segítők részére kétszer 35 ezer forint nettó béren kívüli juttatást szeretnének biztosítani” – mondta Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelési helyettes államtitkára.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke kevesli az ajánlatot, Galló Istvánné azt mondja, hogy a béren kívüli juttatásnak alapból kellene járnia a pedagógiai asszisztenseknek. „Ez jogszerű sztrájk. Ha valaki bejelentette a sztrájkban való részvételét, akkor őt semmiféle hátrány nem érheti, esetleg csak az, hogy a munkabérét levonják. A még elégséges szolgáltatásról szóló megállapodás alapján az intézményeknek fogadniuk kell az oda járó gyerekeket, amennyiben a szülő igényelte azt a szolgáltatást, hogy a sztrájk ideje alatt felügyeljenek a gyerekre. Ezt egy előzetes felmérés alapján meg kell szervezniük az intézményvezetőknek, tudunk olyan intézményekről, ahol a szülők nem fogják a gyerekeiket bevinni az iskolába, mert így támogatják a sztrájkot” – mondta Galló Istvánné.

A diákok is mozgolódnak. „Úgy gondoltuk mi, diákok, hogy mivel egyetértünk az üggyel, és szeretnénk a mi saját követeléseinket is megfogalmazni, beszélgetni az oktatásügyről, ezért aktívan kiállunk az iskoláink előtt, és különböző akciókat szervezve megmutatjuk, hogy szolidárisak vagyunk a tanárainkkal. Ez jelent flashmobot, élőláncot, pikniket, tehát mindenféle látványos formát, közösen eltöltjük ezt az időszakot együtt az iskoláink előtt, ami egyrészt beszélgetés, eszmecsere, hogy mik a problémák az oktatásban, milyen megoldásokat tudnánk rá találni” – mondta Gyetvai Viktor, a diákmozgalom szervezője.

A pedagógusok mellett a szociális dolgozók is sztrájkolnak. A bölcsődék nyugodtan zárva tarthatnak, miután a bíróság kimondta, hogy a bölcsőde nem alapvető ellátás, ezért a bölcsődékben nem kell elégséges szolgáltatást nyújtani. „Azt vállaltuk a bíróság előtt, illetve a kormányzati egyeztetési folyamatban is, hogy a szülőket, ellátottakat, hozzátartozókat 48 órával a sztrájk megkezdése előtt értesítjük, tehát azok a szülők már értesülhettek a sztrájk megtartásáról, akik érintettek a csatlakozott intézmények kapcsán” – mondta Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A hajléktalanszállókon és a szociális otthonokban csak 2 órás figyelmeztető sztrájkot tartanak. A szociális ágazat sztrájkbizottsága 2013 ősze óta követel eredménytelenül 20 százalékos fizetésemelést. Hasonlóképpen nem tudták elérni az érdekképviseletek, hogy a pedagógus-életpályamodellt kiterjesszék a középfokú végzettségű bölcsődei gondozókra.

Próbálják lebeszélni őket

Polgármesterek igyekeznek lebeszélni egyre több óvoda- és iskolaigazgatót a munkabeszüntetésről – írja a Vs.hu név nélkül nyilatkozó tanárokra hivatkozva. A minisztérium tagadja, hogy listázzák a sztrájkolókat. A pécsi katolikus püspök munkaügyi eljárással fenyegette meg azokat a pedagógusokat, akik az egyházmegye által fenntartott iskolákban sztrájkolnak.

A Hír TV-nek nyilatkozó munkajogi szakértő szerint a munkáltatói nyomásgyakorlás jogellenes. „Azt mondom, hogy bátornak kell lenni, és ha konkrétan szankció történik, akkor lehet fellépni. Mert a fenyegetést nehéz megfogalmazni, tehát én tudok valakit úgy fenyegetni, hogy nem hangzik el abban egy rossz szó sem. Azokkal szemben semmilyen szankció nem alkalmazható, akik jogszerű sztrájkban vesznek részt” – szögezte le Lehoczky-Kollonay Csilla.

Klik: Nem lehet őket sztrájkra kényszeríteni

A tanárokat nem lehet sztrájkra kényszeríteni, de arra sem, hogy ne szüntessék be a munkát – hangoztatja közleményében az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ. A Klik azt állítja, hogy sok iskolában a pedagógusok igyekeznek lebeszélni a szülőket arról, hogy holnap elküldjék gyermekeiket iskolába.

Közben az illetékes helyettes államtitkár bejelentette, hogy az oktatást segítő, nem pedagógus végzettségű dolgozók idén kétszer kaphatnak 35 ezer forintos pluszjuttatást. „A mi javaslatunk az, hogy erre a naptári évre július 15-i, illetve december 15-i dátumokkal a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők, azok, akik nem részesei az előmeneteli rendszernek, kétszer 35 ezer forintos nettó bérkiegészítésben részesülhessenek az állami intézményfenntartó és a felsőoktatási intézmények által fenntartott intézményekben” – mondta Sipos Imre.

Szülői tiltakozás a Klik-döntés ellen

Közben egy Klik-döntés ellen tiltakoznak a szülők Siklóson. Az állami fenntartó egy helyi iskola és gimnázium összevonásáról döntött. A tiltakozás miatt az önkormányzat rendkívüli testületi ülést hívott össze délutánra. Az ülés még tart, érdemi döntés nem is születik az ügyben, mivel az önkormányzatnak csak véleményezési joga van, a végső döntést a Klik hozza meg. Az ülésen a Klik képviselője is részt vesz, ő azt mondta, a lépés szükséges.

A közszféra is beszáll

 

A közszféra szakszervezeteinek szövetsége holnap délre szolidaritási találkozót hirdetett Eötvös József egykori kultuszminiszter budapesti szobrához. A Pedagógusok Szakszervezete azt kérte az egész magyar társadalomtól, hogy a sztrájk napján 12 órától 5 percre mindenki tegye le a munkát.

Forgalomlassítással támogatják a pedagógusokat

Forgalomlassító demonstrációval támogatja a pedagógussztrájkot a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). Kordás László a Hír TV-nek azt mondta, szerdán reggel fél nyolctól a SYMA-csarnoktól az Erzsébet hídig egy sávon, óránként 5 kilométeres sebességgel haladnak majd az autóik. Hozzátette: a szolidaritás jegyében délben a Dunaferrben biztosan leáll a munka öt percre.

„A MASZSZ elnöksége úgy döntött, hogy holnap fél nyolckor találkozunk a SYMA-csarnok előtt, és ott autós akcióval kezdünk, gyakorlatilag azt fogja jelenteni, hogy forgalomlassító demonstrációba fogunk kezdeni. Minden sávot lefoglalva igyekszünk végighaladni egészen az Erzsébet hídig, tehát a Keleti, Astoria, Blaha, és úgy az Erzsébet hídig, ott folyamatosan dudálva, illetve zászlós transzparensekkel bemutatjuk azt, hogy nem értünk egyet azzal az oktatáspolitikával, ami ma Magyarországon zajlik” – mondta Kordás László.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!