2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Nincs érdemi döntés menekültkérdésben

2015. április 23., csütörtök 21:52, frissítve: péntek 16:16

Az estig tartó csúcsértekezleten gyors fellépésben állapodtak meg az európai uniós tagállamok vezetői. Többen is jelentős összegeket ajánlottak fel a bevándorlók megsegítésére és a Líbiával szomszédos országok támogatására. Emellett növelni fogják a mentésben részt vevő emberek és technikai eszközök számát is.

Azt előzetesen is lehetett tudni, hogy az Európai Tanács üzeneteket akar megfogalmazni – mondta a Hír TV brüsszeli tudósítója. A csúcs előtt a britek felajánlották flottájukat mentési célokra azzal a feltétellel, hogy Nagy-Britanniába nem megy egyetlen menekült sem. Hasonló felajánlást tett Németország és Franciaország is.

Nagyon erős a törekvés arra nézve, hogy Líbiában már az indulás előtt megsemmisítik azokat az eszközöket, amik segítségével a menekültek útra kelnek Európa felé. Ez azonban aggályokat vet fel, mivel Líbia önálló állam. Nagy problémát látnak abban is, hogy Líbia meglehetősen instabil és a menekültek ezt kihasználva – embercsempészek segítségével – könnyen át tudnak jutni az országon, és onnan már csak a tengeren kell átkelniük, hogy Európába jussanak, ami viszont – mint tudott – súlyos áldozatokkal jár.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!