2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Netanjáhú vereség esetén is kormányt alakíthat

2015. március 17., kedd 19:03, frissítve: vasárnap 11:38

Nem lesz palesztin állam, ha újraválasztják Benjámín Netanjáhút – jelentette ki az izraeli kormányfő az előre hozott választások előtt. A negyedik ciklusáért induló jobboldali politikus pártja a második helyen áll a baloldal mögött az előzetes felmérések szerint. A korábbi évekhez képest magas a választási részvétel a zsidó államban, végeredmény éjfél körül várható. A Hír TV által megkérdezett szakértő szerint Netanjáhúnak akkor is lehet esélye a kormányalakításra, ha vereséget szenved a voksoláson.

Benjámín Netanjáhú, a negyedik ciklusáért induló kormányfő a nemzeti érzelmekre és a zsidó államot fenyegető veszélyekre építette kampányát. Voksolás előtti utolsó interjújában az iráni atomprogram mellett arról is beszélt, hogy ha újraválasztják, nem lesz palesztin állam – ő az első izraeli kormányfő, aki ezt kijelentette.

– Szerintem bárki kezdeményezi egy palesztin állam létrehozását, egyszerűen területet ad a radikális iszlamista terroristáknak az Izrael elleni támadásokhoz. Ez a valódi igazság, az elmúlt években ilyen helyzet alakult itt ki. Akik ezt nem értik, azok a homokba dugják a fejüket. A baloldali pártok ezt teszik, újra és újra a homokba dugják a fejüket.
– Ha ön lesz a miniszterelnök, nem lesz palesztin állam?
– Így van – fogalmazott az izraeli miniszterelnök.

A palesztinok szerint mindegy, ki nyer, nekik semmiképpen sem lesz jobb. „Nem fűzünk reményeket az izraeli választás végeredményéhez. A jó szándékúak veszítenek. Láttuk már az összes pártot, amelyek a megszálló izraelieket vezették. Mindannyian háborús bűnöket követtek el a palesztinok és az emberiség ellen” – közölte a Hamász szóvivője.

A felmérések szerint a baloldali Cionista Unió megelőzheti Netanjáhú pártját, a jobboldali Likudot – az izraeli választási rendszer sajátosságai miatt viszont egyedül egyikük sem alakíthat kormányt.

„Nyilvánvalóan a nyertes meg fogja kísérelni a koalícióalkotást, ez várhatóan a Cionista Unió lesz Iszak Hercog illetve Cipi Livni vezetésével. Ki fog derülni, hogy ez sikerül-e vagy sem. Az biztos, még ha sikerül neki, akkor is ideológiailag esetleg olyan pártokkal kell szövetkezni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy stabilan lehet egy ilyen koalíciót kialakítani. A másik oldalon én is úgy látom, hogy Netanjáhúnak könnyebb a koalícióalkotás, de ehhez az szükséges, hogy ez ne sikerüljön a másik oldalnak” – mondta a Hír TV-nek nyilatkozó Csicsmann László, a Corvinus Egyetem docense.

A szavazóurnák helyi idő szerint kedd este 10-kor zárnak, a végeredmény kihirdetése után pedig 28 napja van a győztes pártnak, hogy kormányt alakítson.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!