2024. 05. 14. Kedd Bonifác napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 00:10

Netanjáhú jó kártyát játszott ki

2015. március 19., csütörtök 09:55, frissítve: vasárnap 11:16

Bár a keddi szavazás előtt a palesztin állam létrejötte ellen szólalt fel Benjámín Netanjáhú, az izraeli nagykövet szerint a kormányon már a kiegyezésre törekszik majd az azóta újraválasztott kormányfő. A Hír TV által megkérdezett szakértők abban egyetértettek, hogy a biztonság ígéretével nyerte meg a voksolást a miniszterelnök pártja.

Az Izrael és Hamasz közti háború miatt voltak nyerők a jobboldali szlogenek az izraeli választáson – erről beszélt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Hír TV Magyarország élőben című műsorában: „Az átlagember számára a mai helyzetben a biztonság az elsődleges. És Netanjáhú megfogalmazásai a biztonságról, amikor azt mondja, hogy több ezer lakást épít Kelet-Jeruzsálembe, amikor azt mondja, hogy ameddig ő a miniszterelnök, addig nem fog létrejönni palesztin állam, a lakosság jelentős része számára elfogadható volt. Az én megítélésem szerint ezért nyerte meg a választást.”

Benjámín Netanjáhú kormányfő, a győztes Likud vezére a kampány hajrájában közölte, hogy elveti a független palesztin állam létrejöttét. Ezzel saját korábbi álláspontjával és a világ által várt rendezési elvvel is szembement, a választókat viszont meggyőzte. Izrael budapesti nagykövete szerint kijelentésével Netanjáhú csak a szavazókat akarta mozgósítani, a kormányon más politikát folytathat. Ilan Mor Orbán Viktor egyik korábbi kijelentésével példálózott.

– Ugye van egy miniszterelnök, aki azt mondta, hogy ne a szavaim alapján ítéljenek meg engem, hanem a tetteim alapján, ne a szavaimra figyeljenek, hanem a tetteimre, azt hiszem, hogy ez Netanjáhúra is igaz. A választási kampány, az választási kampány, a valóság meg más.
– Igen, de az ő esetében a kettő egy, nem?
– Nos, azt mondom, hogy várjunk, lássuk meg, hogy mi történik, várjuk meg, hogy a kormány feláll, és mi lesz a programja. Én nem zárom ki a tárgyalások folytatását a palesztinokkal.

A térség egyik szakértője szerint bár jelenleg nincs békefolyamat, valamilyen rendezésre előbb vagy utóbb szükség lesz. „Ennek a kétállamos megoldásnak a lehetőségétől egyre inkább eltávolodunk. Egyszerűen a napi realitások, a társadalmi realitások ezt egyre kevésbé teszik lehetővé, és most már az utóbbi két-három évben az izraeli elemzők is folyamatosan azt mondják, hogy vagy most, vagy pedig becsukódik ez az ablak, ez a lehetőség. Izrael nagy kihívása az lesz, hogy ha nincs két állam, hanem egy államban kell megoldani a helyzetet, akkor a demográfusok már évek óta vészjelzéseket adnak, hogy abból vajon mi fog következni” – mondta N. Rózsa Erzsébet, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.


A keddi választásokon a Likud a szavazatok 23,5 százalékát kapta, így 29 mandátumot szerzett a 120 fős törvényhozásban. Netanjáhú szándékai szerint két-három héten belül megalakítja új kormányát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!