2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Nepáli pokol: ezer uniós állampolgárról nincs hír

,

2015. május 2., szombat 17:09, frissítve: hétfő 07:16

A nepáli hatóságok szerint már nem lehetnek túlélői az egy héttel ezelőtti földrengésnek. Eddig több mint 6600 áldozat holttestét találták meg. A nepáli fővárosban igyekeznek gyorsan elégetni a holttesteket, hogy megakadályozzák a fertőző betegségek megjelenését. Uniós illetékesek szerint több mint ezer, korábban Nepálban tartózkodó európai polgárról nem tudnak semmit.

Szabadtéri krematóriumban égetik el a földrengés áldozatainak földi maradványait Katmanduban. Ezzel szeretnék megakadályozni, hogy a fertőző betegségek megjelenjenek a városban, miután a halottasházak megteltek. A legnagyobb problémát az áldozatok azonosítása jelenti.

„Nincsenek kapacitásaink arra, hogy ennyi holttestet fogadjunk egy időben. Nehezen küzdünk meg a feladattal. Megpróbáljuk valahogy az újonnan érkezett földi maradványokat a korábban érkezettek helyére tenni” – nyilatkozta Krishna Shand rendőrfelügyelő.

Nepálban közben két újabb utórengés volt, mindkettő meghaladta a Richter-skála szerinti négyes erősséget. Az április 25-i földrengés óta már több mint 120 utórengés volt, de erősségük egyre csökken. Az újabb rengések és az esetleges járványok elől az emberek vidékre menekülnek, és még mindig megpróbálnak kijutni Katmanduból.

A természeti csapás komoly károkat okozott a vidéki településeken is, ahova a segélyek még nehezebben jutnak el, mint a fővárosba. „A túlélésre kell berendezkednünk, ezért most arra koncentrálunk, hogy az alapvető dolgokat megszerezzük. Az emberek többsége, ahol mi dolgozunk, otthon nélkül maradt, ami azt jelenti, hogy a szabad ég alatt van, miközben sajnos folyamatosan esik. Most leginkább a védelmüket kell biztosítanunk, és utána az élelmet” – közölte Shishir Khanal, a Teach for Nepal civil szervezet vezetője.

Nepálban sok külföldi tartózkodott, egy részük az Európai Unióból. „Ezer uniós állampolgár, ennyien vannak, akikről nem tudjuk, hogy mi történt velük, közülük egyesek lehet, hogy meghaltak, mások lehet, hogy egyszerűen csak nem jelentkeztek. De ez mindenképpen nagy szám” – jelentette be Rensje Teerink, az EU küldöttségének vezetője.

Közben a Külgazdasági és Külügyminisztérium egy másfél éves magyar kislány hazautazását szervezte meg Nepálból. A kislány nepáli nagyszüleivel várhatóan hétfőn érkezhet haza a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapatának segítségével.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!