2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Hazahúzó 01:00

Nepáli földrengés: egy magyar sincs veszélyben

2015. április 30., csütörtök 16:15, frissítve: péntek 08:25

Öt nap után is találtak túlélőket a nepáli mentőalakulatok Katmanduban: egy 15 éves fiút sikerült kiszabadítani a romok alól. A szombati földrengés áldozatainak száma közben már eléri az 5500-at. A Külgazdasági és Külügyminisztérium mind a negyven Nepálban tartózkodó magyarral kapcsolatban áll, a külügyminiszter szerint egyikük sincs veszélyben. Eközben a Csomolungma nepáli oldalán napokon belül újraindulhatnak a hegymászó-expedíciók.

A 15 éves fiú öt napot töltött a helyi Hilton szálló romjai alatt. Nem volt nagyon mélyen, beszorult az épület összedőlt emeletei közé. Az amerikai és a nepáli mentőcsapat négy órán át dolgozott kiszabadításán. Az ájult fiatalt hordágyon vitték ki a romok közül, és egy tábori kórházba szállították. „Ez az első eset, hogy 144 óra után sikerült élve kimentenünk egy embert. Úgy gondolom, hogy világviszonylatban is kivételes esetről van szó” – mondta a mentőcsapat vezetője.

A helyiek hatalmas ujjongással fogadták a fiú megmentését. „Meglepetésre elég jól van, nagyon kommunikatív, beszélt velünk. Öt napig volt élelem és víz nélkül, bámulatos, ahogy túlélte a földrengést” – mondta az izraeli tábori kórház orvosa.

A fiú éppen evett amikor megremegett a föld. „Jött a földrengés, és megütöttem az államat. Megpróbáltam kimászni, de csapdába kerültem” – mondta.

A BBC szerint azért élt túl öt napot a romok alatt, mert több adag vajat talált magának, és vizes ruhákból facsart vizet. Azt mondta: sok embert temetett maga alá a földrengés a közelében. Hallotta, ahogy üvöltöttek, és ő is napokig kiabált segítségért.

Az ENSZ szerint hatszázezer ház rongálódott meg vagy dőlt össze, a következő hónapokban pedig kétmillió ember szorulhat sátrakra, élelmiszerre, vízre, gyógyszerekre. Az utak járhatatlanok, kevés a helikopter, számos térségbe továbbra sem jutnak el a segélyek. „Mindenünk odaveszett a földrengésben: az ágyunk, az állataink, a ruháink. Minden elveszett, és a kormány semmit sem segít nekünk” – mondta egy tanár.

Az ENSZ szerint a földrengés miatt veszélybe került az ország élelmiszer-ellátása és mezőgazdasága is. Utoljára az 1930-as években volt hasonló, 7,9-es erősségű földmozgás Nepálban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!