2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Nemet mondtak a görögök a megszorításokra

2015. július 5., vasárnap 21:00, frissítve: hétfő 07:35

A görög kormány azonnal újrakezdené a tárgyalásokat hitelezőivel az adósságátütemezéssel kapcsolatban. Ezt a kormányszóvivő jelentette be, miután kiderült, hogy a görögök nemet mondtak a további megszorításokra a részeredmények szerint.

Oxi, azaz nem. Ezek a szavazatok nyertek a görög népszavazáson. A kérdés az volt, hogy akarják-e a görögök az újabb megszorításokat, az áfaemelést és a nyugdíjcsökkentést. A radikális baloldali Ciprasz-kormány is a nem mellett kampányolt, és csütörtökön az IMF is elismerte, hogy a görög államadósság a jelenlegi formában nem fenntartható.

„Az eredmény üzenete, hogy a görögök eltökéltek. Ez a demokrácia szülőföldje, és az ország, a nép azt akarja, hogy továbblépjünk, lezárjuk a megszorításokat és fejlődésnek indítsuk az országot” – kommentálta az eredményt a belügyminiszter.

A baloldal hívei görög zászlóval gyülekeztek vasárnap este a parlament előtt lévő Szintagma téren. Az eredménnyel az ország elvben csődbe mehet. Mivel nem vállalták a hitelezők feltételeit, ezért nem kaphatják meg a következő, 7 milliárd dolláros hitelrészletet, és ezért a lejáró 2 milliárdos tartozásukat se tudják kifizetni. A kormányszóvivő már bejelentette, hogy hétfőn újrakezdenék a tárgyalásokat a hitelezőkkel, de a megszorítások helyett már az adósságelengedésről akarnak tárgyalni.

„Az emberek nem féltek nemet mondani, úgy tűnik, az eddigi eredmények alapján bátorítják a kormányt, hogy továbbra is kemény feltételekkel üljön le tárgyalni. 30 százalék körüli adósságleírást emlegetnek, hogy minimum annyit kellene kiharcolni Görögországnak, hogy kezelhető legyen az egész” – mondta Agárdi Szpirosz Bendegúz, a Magyarországi Görög Önkormányzat elnökhelyettese.


Az eurót a görögök háromnegyede megtartaná, még Alexisz Ciprasz is azt mondta, hogy a drachmához nem tudnak visszatérni, mert kidobták a nyomdagépeiket. Az Eurócsoport holland elnöke viszont közölte, ha a megszorításokat elutasítják, a görögök az eurót is elbukják. A német külügyminiszter szerint Amerika, Kína és Oroszország is árgus szemekkel nézi, hogy az EU képes-e egyben tartani az eurózónát, ezért a nem szavazatnak súlyos következményei lesznek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!