2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Nem találják a gép második fekete dobozát

2015. március 31., kedd 10:38, frissítve: kedd 18:14

Háromnapos gyászt rendelt el a német belügyminisztérium a franciaországi repülőgép-szerencsétlenség német áldozatainak emlékére. Szerdától péntekig a szövetségi kormány valamennyi intézményénél félárbocra eresztik a zászlókat. A tragédia helyszínén, a francia Alpokban továbbra is az áldozatokat próbálják azonosítani, a gép második fekete dobozát továbbra sem találják.

A düsseldorfi hatóságok szerint a 28 éves Andreas Lubitz depressziója miatt már tíz évvel ezelőtt is gyógykezelés alatt állt. „Évekkel ezelőtt, mielőtt megkapta volna repülési engedélyét, a másodpilóta hosszú pszichiátriai kezelés alatt állt észrevehető öngyilkos hajlamok miatt. Addig és az után is folytatódtak a kezelések, de az orvosi papírok szerint az öngyilkos hajlam és agresszió már nem kerül említésre” – közölte Christoph Kumpa ügyész.

A francia ügyészség szerint nincs nyoma annak, hogy Lubitz beszélt volna bárkinek arról, hogy a Germanwings gépét a szikláknak akarja vezetni az Alpokban. „Nincs bizonyíték arra, hogy a másodpilóta valakinek beszélt volna arról, amit tenni akart. Nem találtunk levelet vagy bármi hasonlót, ami erről vallana” – tette hozzá Kumpa.

Közben a francia Alpokban tovább folyik a mentés. A holttestek kutatásában segédkező egységek szerint a földgépek az elkövetkező napokban egy utat vájnak a hegyen, hogy a tragédia helyszínét jobban meg lehessen közelíteni. „Azért csináltuk az utat, hogy teherautókkal is lehessen közlekedni, ami a munka következő fázisa lesz, az a fázis, amikor a részeket összeszedjük, a gép részeit. Ez segíthet a nyomozásban. A különböző teherautók és különböző vállalatok, akik a terület megtisztításán fognak dolgozni, összeszednek mindent, ami még ott maradt” – számolt be Frederic Colas csendőrparancsnok.

A francia orvosszakértői csapat vezetője szerint akár négy hónapot is igénybe vehet az utasok azonosítása. A baleset helyszínén eddig több mint 78 utas DNS-ét azonosítottak, ezeket kell összehasonlítani a hozzátartozóktól kapott mintákkal. „Nem állítom, hogy mindenkit tudunk azonosítani, reméljük persze, mert visszaadni egy áldozatot a családnak segíthet a gyász időszakának megkezdésében, ami nagyon fontos a továbblépés szempontjából. De semmit sem tudok garantálni addig, ameddig az elemzési folyamatok nem zárultak le” – nyilatkozta Francois Daoust.

A hatóságok a gép második fekete dobozát azonban még továbbra sem találják, ebben lehetnek azok az adatok, amelyek a becsapódás előtti 8 percet rögzítették.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!