2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

A Kossuth téren tüntetnek a pedagógusok

,

2016. február 13., szombat 07:00, frissítve: szombat 08:46

Utcára vonulnak ma a pedagógusok, ma délelőtt a Kossuth téren tüntetnek. Országos sztrájkot hirdetnek a vasutasok, ha a jövő hét végéig nem lesz megállapodás az idei béremelésről. A vasúttársaság 3 százalékos emelését a szakszervezetek nem fogadták el.

A Fidesz-frakció lillafüredi ülésén tartózkodó Balog Zoltán helyett Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára fogadta a pedagógusok sztrájkbizottságát, akikkel a szakszervezetek 25 pontos követeléseiről egyeztetett. Még 2013-ban állapodott meg a kabinet az érdekvédőkkel arról, hogy mindaddig nem lesz munkabeszüntetés, amíg a kormány tárgyal a szakszervezetekkel.

„A mai háromórás tárgyalás tulajdonképpen csak egy konzultáció volt, megállapodással nem zárult, hasonló ígéretek hangzottak el, mint a köznevelési kerekasztalon, de a köznevelési kerekasztal és a sztrájkbizottsági tárgyalások, ez egy más műfaj” – közölte Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a tárgyalást követően.

A sztrájkbizottság a többi között azt követeli a kormánytól, hogy állítsák vissza a 18. évig tartó tankötelezettséget és a szabad tankönyvválasztást, csökkentsék a tananyagot és a pedagógusok adminisztrációs terheit.

„Kaptunk egy ígéretet, hogy egy írásos anyagot a jövő héten megkap a sztrájkbizottság, utána fogunk tudni nyilatkozni arról, hogy a konkrétumokkal kapcsolatban nekünk mi az álláspontunk” – mondta Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke.

A részletekben vannak vitás kérdések. Az államtitkár szerint a tananyag a kilencévfolyamos általános iskola bevezetésével is csökkenthető lenne. „Főleg a részletekben jelen pillanatban nem értettünk egyet, és lesz még sok egyeztetés, amelynek a végén sem fogunk minden pontban egyetérteni, de abban egyetértettünk, hogy ezekben a kérdésekben bizonyos irányba el kell mozdulni, hogy abban az irányban pontosan milyen eszközzel kell menni, az a későbbi egyeztetéseknek a kérdése” – közölte Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára.

A pedagógusokkal a Fidesz–KDNP is minden kérdésről tárgyalna a bérek kivételével. Kósa Lajos azt mondta: az elmúlt években a pedagógusok a rendszerváltás óta a legnagyobb béremelést kapták. „Egészségügyi dolgozók, közalkalmazottak, köztisztviselők, rendvédelmi szervezetek, katasztrófavédelemben dolgozók, tehát számos olyan rész van, szociális szférában dolgozók, akiknek a bére még rendezésre vár vagy folyamatban van, és ezzel kapcsolatban kérünk egy kis türelmet, mert mi lennék a legboldogabbak, hogyha mindenkinek egymillió forinttal lehetne megemelni a fizetését, de itt vannak költségvetési és gazdasági korlátok, amiket figyelembe kell venni” – jelentette ki Kósa Lajos.

A Pedagógusok Szakszervezete megtartja szombatra meghirdetett fővárosi demonstrációját. A vasutasok is sztrájkolhatnak, miután elutasították a MÁV 3 százalékos bérfejlesztési ajánlatát. „A ma megalakult sztrájkbizottság olyan döntéseket hozott, hogy amennyiben február huszadikáig nem vezetnek eredményre a MÁV-csoporttal, akkor március első hetében országos vasutassztrájkot hirdetnek a szakszervezetek annak érdekében, hogy ez a megállapodás megköttessen” – közölte Halasi Zoltán, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke.

Az érdekvédők azzal indokolták a döntést, hogy a vasúttársaság ajánlata nem tartalmazta a korábban követelt nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítést és az egyszeri 25 ezer forintos kifizetéseket sem.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!