2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Nem akarnak tárgyalni, csak a sikeres megállapodást üdvözölni

2015. június 25., csütörtök 07:05, frissítve: csütörtök 17:26

Még nincs megállapodás a görög pénzügyi válságról – Brüsszelben szerda este megszakadt az Eurócsoport rendkívüli tanácskozása. A megbeszélés után a testület elnöke közölte: ma kora délután ismét összeülnek, de a szakértők addig is folytatják az egyeztetéseket. Kiszivárgó hírek szerint az EU állam- és kormányfői ma nem akarnak Görögországról tárgyalni, mindössze a sikeres megállapodást szeretnék üdvözölni.

Döntés nélkül álltak fel az asztaltól szerda este az Eurócsoport pénzügyminiszterei Brüsszelben. Az esti pénzügyminiszteri ülés előtt a görög miniszterelnök órákon át egyeztetett az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank és az Eurócsoport elnökével.

„Tájékoztattuk a minisztereket a folyamat állásáról és az elért eredményekről. Sajnos még nem sikerült megállapodnunk, de úgy döntöttünk, hogy folytatjuk a munkát, hogyha szükség lesz rá, akkor éjszaka is” – nyilatkozta szűkszavúan Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport elnöke.

Az Eurócsoport finn tagja nem tekinti elvesztegetett időnek a csütörtök esti tanácskozást, és reméli, hogy ma délutánra már konkrét javaslatok fogalmazódnak meg. Az egyeztetések folytatódásáról számolt be a bizottsági elnök egyik helyettese is: „Alapjában véve minden szinten folynak a tárgyalások, a technikai és az elvi kérdésekről egyaránt, most is egy ilyenre tartunk” – fogalmazott Valdis Dombrovskis.

Alexisz Ciprasz sem pihent, az éjszaka ismételten találkozott a hitelezők képviselőivel. Görögország a második mentőcsomag utolsó részleteként 7,2 milliárd eurót hívhatna le, de már négy hónapja nem tudott megállapodni a feltételekről. A pénzért cserébe kiadáscsökkentő intézkedéseket vár Brüsszel, ezek részleteiről zajlik a vita. Az athéni vezetésnek 1,6 milliárd eurót kell átutalnia a Nemzetközi Valutaalapnak, ha ez nem történik meg, akkor bekövetkezhet az államcsőd, ami akár az euróövezet elhagyását is jelentheti Görögország számára.

A nyugdíjkorhatár gyors emelését követelhetik
A Financial Times szerint a hitelezők újabb javaslatcsomagot terjesztettek az euróövezeti pénzügyminiszterek elé. Ebben elutasítják azt a görög javaslatot, hogy emelkedjen 26-ról 29 százalékra a vállalati adóráta, valamint azt is, hogy vessenek ki új adót az 500 ezer euró feletti céges nyereségre. A hitelezők ehelyett továbbra is a nyugdíjkorhatár gyors emelését, valamint a legszegényebb nyugdíjasoknak járó plusz juttatások eltörlését követelik néhány éven belül. Emellett az eddig vállaltnál nagyobb áfaemelést kérnek Athéntól annak érdekében, hogy legyen elég pénze hitelállományának törlesztésére.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!