2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Budapest retró 2.

Következik:

Európai Híradó 04:00

Nagy-Britannia választ

2015. május 7., csütörtök 11:00, frissítve: csütörtök 15:43

Parlamenti választásokat tartanak Nagy-Britanniában. Reggel 7 és este 10 óra között ötvenmillió brit választópolgár adhatja le szavazatát mintegy ötvenezer választóhelyiségben. Véglegesnek tekinthető eredmények péntek délutánra várhatók. Az már gyakorlatilag biztos, hogy az új kormányt a 2010 óta hatalmon lévő Konzervatív Párt vagy az ellenzéki Munkáspárt alakítja majd meg. A két vezető politikai erőnek egyaránt 33-35 százalék közötti támogatottsága van közvélemény-kutatók szerint, de valószínűleg egyiknek sem lesz meg az önálló kormányalakításhoz szükséges többsége.

Reggel 7 órakor az elmúlt évtizedek egyik legizgalmasabb választása kezdődött meg a szigetországban: a David Cameron jelenlegi miniszterelnök vezette konzervatívokat ugyanis körülbelül ugyanannyian támogatják, mint a Munkáspártot – legalábbis az előzetes felmérések szerint.

Cameron a választási kampányban azt ígérte, hogy keretek közé szorítja a bevándorlást, szigorítja a külföldiek hozzájutását a brit szociális rendszerhez, 2017-ben pedig népszavazást tart a brit EU-tagságról.

A Munkáspárt vezére, Ed Miliband feleségével együtt érkezett szavazni. Az ellenzéki párt jóval EU-barátabb politikát követne, mint a konzervatívok. Fenntartanák ugyan a bevándorlók számának korlátozását, viszont kevésbé szigorítanának a szociális rendszeren, és nem tartanának népszavazást az EU-tagságról sem.

A két nagy párt mögött a harmadik helyet a brit Függetlenségi Párt (UKIP) szerezheti meg – vezérük, Nigel Farage már szintén leadta voksát. A Függetlenségi Párt nyíltan EU-ellenes, kiléptetné Nagy-Britanniát a közösségből, és jelentősen korlátozná a bevándorlást is.

A választók egy része szerint bármi is lesz az eredmény, félelemre nincs ok. „Bár nagyon sok félelemkeltő hangot hallani, szerintem nem kellene túl sokat aggódni. Az EU-tagságról szóló népszavazás ugyan aggasztana, de végül is nem bánom, ha sor kerül rá” – mondta egy választópolgár.

Elemzők szerint sem a Munkáspárt, sem a konzervatívok nem lesznek képesek egyedül kormányt alakítani, így királycsináló szerep juthat a kisebb pártoknak – például a Skót Nemzeti Pártnak. „Befolyásos politikai erőként kerülünk majd ki ebből a választásból, és ezt a befolyást felelősen és konstruktívan érvényesíteni is fogjuk. Úgy cselekszünk majd, hogy ne csak Skócia, hanem az egész Egyesült Királyság érdekét szolgáljuk” – mondta Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt vezetője.

Reggel 7 és este 10 óra között ötvenmillió brit választópolgár adhatja le szavazatát mintegy ötvenezer választóhelyiségben. Az első exit pollokat magyar idő szerint 11 órakor teszik közzé, véglegesnek tekinthető eredmények pedig péntek délutánra várhatók.

Teljes mértékben választási láz uralkodik Nagy-Britanniában – mondta a Hír TV-nek Hackenast László Londonban élő újságíró. A korábbi választásokon 60-64 százalék volt a részvételi arány, ezen a választáson még nagyobb aktivitás várható a szavazók részéről. Nincs Európai Unió-ellenes hangulat, az Egyesült Királyság többsége valamilyen formában mégis támogatja az uniós tagságot. Azonban főként azt vetik Brüsszel szemére, hogy túlzóan beavatkozó a tagállamokkal szemben. Az EU-ból való kilépést inkább a UKIP szorgalmazza, mivel Nigel Farage, a párt vezetője úgy véli, Nagy-Britannia csak úgy tud korlátot szabni a nagymértékű bevándorlásnak, ha kilép az unióból.

A bevándorlás korlátozását nemcsak a UKIP, hanem a David Cameron jelenlegi miniszterelnök által irányított Konzervatív Párt és az Ed Miliband vezette Munkáspárt is zászlajára tűzte. A hangsúlyt főleg a bevándorlók által igénybe vehető szociális juttatások időbeli korlátozására helyezik.

Hackenast László azt is hozzátette: a kint dolgozó magyarok státuszát nem befolyásolják a választások.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!