2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Mi lesz Görögországgal?

,

2015. július 1., szerda 13:00, frissítve: szerda 15:35

Hosszú sorokban várják a görög nyugdíjasok a bankfiókok előtt, hogy felvehessék a járandóságukat. Elemzők szerint a vasárnapi népszavazás előtt már nem születhet alku a görög adósságválság rendezéséről az unióval.

Hamarosan televíziós nyilatkozatot tesz a görög miniszterelnök az adósságválsággal összefüggésben – tudta meg az egyik legnagyobb görög napilap. Közben kiderült, hogy a görög kormányfő tegnap levélben jelezte az európai unió vezetőinek, hogy kisebb módosításokkal hajlandóak elfogadni a nemzetközi hitelezők kéréseit. A legfrissebb hírek szerint a görög miniszterelnök hajlandó elfogadni a hitelezők szinte majdnem minden feltételét – állítja a Financial Times című gazdasági napilap a görög miniszterelnök egy keddi levelére hivatkozva. A lap brüsszeli tudósítója Twitter-bejegyzésében azt állítja, hogy Alexisz Ciprasz tegnap késő este kétoldalas levelet küldött az Európai Bizottságnak, az Európai Központi Banknak és a Nemzetközi Valutaalapnak, amelynek másolatához ma jutott hozzá a lap. A bejegyzéshez kapcsolódó cikk szerint a görög miniszterelnök kész elfogadni az áfarendszer reformját, ám továbbra is 30 százalékos kedvezményt kér a szigetek számára a nagy távolságok miatt.

Egyelőre azonban az a tény: Görögország nem törlesztette a Nemzetközi Valutaalapnak az éjféli határidőig a több mint másfél milliárd eurós tartozását. A nemzetközi pénzügyi szervezet közleményben erősítette meg, hogy a várt összeg nem érkezett be hozzájuk.

Athén még az utolsó pillanatokban is alkudozott volna. Kedden a görög miniszterelnök levélben kérte az Eurócsoporttól, hogy hosszabbítsa meg a második készenléti kölcsön utolsó részletének lehívási határidejét, és egyúttal 29 milliárd eurós pótlólagos hitelkérelemmel fordult az Európai Stabilitási Mechanizmushoz. „Megtárgyaltuk, hogy vissza kell térnünk a múlt szombati álláspontunkhoz, amely szerint a jelenlegi program bővítésére nincs lehetőség. Ennek nemcsak technikai, hanem politikai akadályai is vannak, a helyzet ugyanis nem változott, vagyis semmi alapja, hogy a módosításokat támogassuk” – mondta a holland pénzügyminiszter.

Uniós részről azonban úgy tűnik, nincs már politikai akarat a módosításra, ennek fő akadálya Angela Merkel német kancellár, aki a görög népszavazás előtt nem akar tárgyalni az új javaslatról. „Óriási nyomás alakulhat ki a gazdasági szereplők és a bankok részéről annak érdekében, hogy távolodjunk el a szakadék szélétől. Óriási a politikai nyomás is. Az igazi problémát Németország jelenti. Ha Németország befolyásolja a Nemzetközi Valutaalapot, annak elnökének együtt kell működnie. Németország és az európaiak, de alapvetően a németek segítették ki Görögországot, és a német adófizetők már belefáradtak abba, hogy bárkit is kisegítsenek” – fogalmazott Robert Shapiro gazdasági szakértő.

Éjfél előtt az athéni Szintagma téren több tízezer ember tüntetett, ezúttal az Európai Unió mellett. A megmozdulás résztvevői szerint nem engedhető meg, hogy az ország csődbe menjen, ennél még mindig jobb a hitelezők feltételeinek elfogadása.

Kígyózó sorok a bankautomaták előtt

Görögországban az emberek egyre nehezebben viselik a bankautomaták előtti sorban állásokat. Bár ma ezer bank kinyit, oda csak a nyugdíjasok mehetnek, hogy felvegyék járandóságukat. A többiek továbbra is napi 60 eurót vehetnek ki az automatákból. „Gyakran előfordul, hogy 20 eurós nincs már az automatában, tehát a 60 euró helyett 50 euróval kell távoznia a vendégnek, de teljesen új jelenség az, hogy a megnyílt bankok előtt heringként szorong több száz nyugdíjas Szalonikitől Krétáig. Volt, aki ott éjszakázott” – nyilatkozta Fokasz Nikosz egyetemi tanár.

Közben már megkezdődött a szavazólapok nyomtatása a vasárnapi referendumra. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a görögök többsége továbbra is nemet mond a nemzetközi hitelcsomagra, bár arányuk folyamatosan csökken.

1,8 milliárd eurós hitelkerettől esik el a görög kormány

Nem csak a Nemzetközi Valutaalap hiteléről mondhat le Athén. Megszünteti Görögország pénzügyi segítését az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló mentőrendszer, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz is. Ennek folyományaként 1,8 milliárd eurós hitelkerettől esik el a görög kormány, és a csaknem 11 milliárd eurós banki tőkésítési keretet is visszavonták.

Ezer bankfiók nyitott ki ma Görögországban, hogy a nyugdíjasok pénzhez juthassanak. Sokuknak ugyanis nincs bankkártyája, így az automatákból nem tudnak pénzt felvenni. Beszámolók szerint a bankok előtt már hajnalban hosszú sorok álltak. Kedd este több mint 20 ezren tüntettek Athénban a nemzetközi hitelezők javaslatainak elfogadása és az euró mellett. Egy friss közvélemény-kutatás közben azt mutatja, hogy a görögök többsége továbbra is nemet mond a nemzetközi hitelcsomagra, bár arányuk folyamatosan csökken.

Csaba László: Elfogadhatatlan a kormány eljárása

Elfogadhatatlan a szélsőbaloldali görög kormány eljárása a hitel-visszafizetés megtagadása, a tárgyalások megszakítása és a népszavazás megtartása miatt – vélekedett Magyarország élőben című műsorunkban Csaba László közgazdász, egyetemi tanár. „A kiadási oldalon elég lazák a görögök, tehát nem nagyon tettek javaslatot a tekintetben, hogy milyen állami kiadásokat tudnának lecsökkenteni, a privatizációt leállították már, más állami bevételeket nem állítottak a helyükre, tehát ez egy nagyon egyszerű, könyvelői szemmel is átláthatóan fönntarthatatlan és komolytalan javaslatcsomag” – fogalmazott Csaba László.

Az álláspontok tisztázását várják

Németország világos állásfoglalásra szólította fel Görögországot. A német pénzügyminiszter berlini sajtóértekezletén azt mondta: az athéni kormánynak tisztáznia kellene álláspontját, és csak azután kezdhetné újra tárgyalásait a hitelezőkkel. Wolfgang Schauble azt is elvárja a görög vezetéstől, hogy tegye világossá, a nemzetközi hitelezőkkel való megegyezést támogatja-e a vasárnapi népszavazáson. A politikus egyébként osztja Angela Merkel kancellár álláspontját, miszerint a referendumig már nincs értelme a tárgyalásoknak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!