2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Merkel: Mindenekelőtt emberi életeket kell megmenteni

2015. április 23., csütörtök 17:05, frissítve: péntek 16:16

Több éve elhúzódó problémára keresnek megoldást az uniós vezetők brüsszeli csúcsértekezletükön. A bevándorlási válsággal foglalkozó állam- és kormányfői találkozót azután hívták össze, hogy a múlt hétvégén majdnem ezer ember fulladt a Földközi-tengerbe. A közös bevándorlás- és menekültpolitika hiánya miatt egyelőre a déli országokra, főleg Olaszországra hárult a menekültkérdés megoldása.

A múlt héten a Földközi-tengerbe fulladt bevándorlók holttestét számozott koporsókba helyezték, az áldozatok koporsóit katonák vitték a vállukon a máltai fővárosban. Az uniós, olasz és máltai kormányilletékesek részvételével tartott temetésen a Bibliából és a Koránból olvastak fel: „A történtek arra emlékeztetnek bennünket, hogy mindannyian bevándorlók vagyunk, és az életünk vándorlás. Nagyszüleink, Ádám és Éva, béke legyen velük, a mennyországból jöttek a Földre. Mindannyian az anyai méhből érkezünk a világra, és innen a sírba.”

Brüsszelben az állam- és kormányfők találkozója előtt koporsókkal vonultak a tüntetők az uniós intézmények elé. Szerintük a tagországok eddig magára hagyták Olaszországot a bevándorlók ügyében. A nemzetközi emberjogi szervezetek az uniós csúcsra készült határozattervezetet is bírálják. „Aggódunk amiatt, hogy a kiszivárogtatott határozattervezet a mentési költségek megkétszerezését tartalmazza. Ez nem elég, ezzel nem akadályozzák meg az újabb tragédiákat a Földközi tengeren” – mondta az Amnesty International igazgatója.

Berlinben is voltak megmozdulások, ott a tüntetők a német kancellár irodája elé vonultak, és azt követelték, hogy Németország nyújtson hatékonyabb támogatást a bevándorlóknak. A német kormány ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy az uniós országok fele elutasítja a bevándorlók befogadását, szerintük közös szabályozásra lenne szükség, hogy a tagállamok megosszák a terheket. Angela Merkel szerint már a következő napokra elkészülhet az a munkaterv, amely nemcsak az azonnali, hanem a további feladatokat is meghatározza. „Meg kell akadályozni a brutális emberkereskedelmet, le kell küzdeni a meneküléshez vezető okokat, de mindenekelőtt emberi életeket kell megmenteni, ez a legfontosabb” – hangsúlyozta a kancellár.

Szicília szigetén a lakosság a korábbi tapasztalatai miatt kételkedik abban, hogy kézzelfogható eredményeket hoz a mostani uniós csúcs. „Hogy őszinte legyek, nem sokat várok a mostani csúcstól. Nem hiszem, hogy változások várhatók, másfél évvel ezelőtt sem változott semmi, azóta nem javult a helyzet, inkább romlott” – véli egy palermói lakos.

Legutóbb a 2013. októberi tragédia miatt tárgyalták a bevándorlók ügyét uniós csúcsértekezleten. Akkor több mint háromszázhatvan ember veszett a tengerbe Lampedusa közelében. A Mare Nostrum nevű akciót azóta leállították, a volt olasz belügyminiszter szerint ugyanis olyan terhet rótt Olaszországra, amelyet az nem tudott vállalni az Európai Unió anyagi segítsége nélkül.

Közben újabb menekülteket mentettek ki a Földközi-tengerből. Kétszázhúsz bevándorlót a szicíliai Cataniába szállítottak az olasz hatóságok. A menekültek gumicsónakokon akartak Európába jutni, de a líbiai partoktól hetven kilométerre vízbe borultak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!