2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Merkel: Az ajtó nyitva áll a görögök előtt

2015. július 6., hétfő 21:00, frissítve: kedd 08:36

Tiszteletben tartják a görög népszavazás eredményét, és nyitva áll az ajtó a tárgyalások előtt – ezt üzente a francia államfő és a német kancellár Athénnak. Angela Merkel azonban olyan elképzelést vár a görög kormánytól, amely minden euróövezeti tagállam számára elfogadható. Közben a görög ellenzéki pártok is támogatásukról biztosították Alexisz Ciprasz miniszterelnököt a hiteltárgyalások folytatásában.

Fogynak a csillagok az Európai Központi Bank frankfurti épülete előtti szobron – de egyelőre még nem a görög kilépés miatt. Bár szimbolikus is lehet, hogy a felújítást éppen a görög népszavazás után kezdték el. A referendumon a görögök jelentős többsége mondott nemet a nemzetközi hitelezők feltételeire, így az ország még egy lépéssel közelebb került az euróövezetből való kieséshez. Ezrek ünnepelték a nemek győzelmét Athénban, a miniszterelnök pedig a demokrácia sikeréről beszélt. „Ma, figyelembe véve a múlt heti nehéz körülményeket, önök nagyon bátor döntést hoztak. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy ez a mandátum nem arról szól, hogy szakítsunk Európával, hanem hogy megerősítsük a tárgyalópozíciónkat és életképes megoldást keressünk” – hangsúlyozta Alexisz Ciprasz.

A népszavazás után a kormányfő azonnal visszatérne a tárgyalóasztalhoz, új feltételekkel. Bizalomépítő lépésként kormányának legmegosztóbb tagja, a provokatív kijelentéseiről ismert pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz már be is nyújtotta lemondását. „Az történhetett, hogy Janisz a lemondásával új lendületet akart adni a tárgyalásoknak” – vélekedett George Katrougalos, az adminisztratív reformokért felelős görög miniszter.

A hiteltárgyalások újrakezdését a legnagyobb görög ellenzéki pártok is támogatják. Egyelőre azonban nem világos, hogy Athén pontosan miről is tárgyalna. Szakemberek szerint a korábbi javaslatokat egészíthetik ki a görög adósság egy részének elengedésével. „Az intézmények által benyújtott szerződéstervezetet fogják ismét tárgyalni némi módosításokkal, egy-két kiegészítéssel. Annyi változott időközben, hogy mivel az IMF a népszavazás előtt pár nappal világossá tette, hogy fél éven át az volt az álláspontja, hogy nem lehet megállapodást kötni anélkül, hogy legalább egy részleges adósságelengedés ne lenne, és ezt egy újságkiszivárogtatás kapcsán kénytelen volt nyilvánosságra hozni, szóval valószínűleg ez már része lesz innentől a tárgyalásoknak, hogy egy részleges adósságelengedés is benne lesz ebben” – nyilatkozta a Hír TV-nek Pogátsa Zoltán közgazdász.

Az adósság egy részének elengedésében azonban döntő szava lehet a német kormánynak, márpedig Berlin ebben nem engedne. Angela Merkel német kancellár francia kollégájával Párizsban egyeztetett. Egyetértettek abban, hogy nyitva áll az ajtó a görögök előtt, ha tárgyalni akarnak, de az athéni kabinetnek az összes euróövezeti ország számára elfogadható javaslatokat kell letennie az asztalra. „Kevés az időnk, ezért ragaszkodunk hozzá, hogy a görög javaslatok már ezen a héten legyenek az asztalon” – jelentette ki Angela Merkel.

Az eurócsoportot vezető holland pénzügyminiszter szerint a cél továbbra is Görögország benntartása az euróövezetben, de ehhez a görög kormánynak további fájdalmas intézkedéseket kell hoznia. „Továbbra is azt mondom: bármilyen eredménnyel is járt a népszavazás, Görögország nehéz lépések előtt áll, különben nincs tovább, a kormány le fog állni, a gazdaság működésképtelenné válik” – fogalmazott Jeroen Dijsselbloem.

Az új görög javaslatokról kedden este tárgyalhatnak az eurózóna állam- és kormányfői.

Közben egyre több bankautomata fogy ki Görögországban, és van olyan gyógyszertár, ahol már hiány van bizonyos gyógyszerekből. Részletek >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!