2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Mélyül a Le Pen család viszálya a Nemzeti Frontban

2015. április 9., csütörtök 21:51, frissítve: péntek 09:38

Családi viszály szakíthatja szét a francia szélsőjobboldal vezető pártját. A Nemzeti Frontot Marine Le Pen megpróbálta szalonképessé tenni az elmúlt években, de munkáját egy antiszemita nyilatkozattal aláásta édesapja, a párt 86 éves alapítója.

Hitler-bajszos, meztelen tüntetők fogadták Marine Le Pent a francia helyhatósági választás második fordulójában. „Adj reményt a fasisztáknak!” – skandálták. A kérésnek a pártelnök apja, a Nemzeti Front alapítója tett eleget. Jean-Marie Le Pen egy interjúban azt mondta: meg kell őrizni a fehérek felsőbbrendűségét, ezért kell együttműködni Oroszországgal, majd a II. világháború lényegtelen apróságának nevezte a gázkamrákat.

– Az apja megjegyzései nagyon rosszkor jöttek Marine Le Pennek. Ő négy éve azon dolgozik, hogy megtisztítsa a pártot és egyre kevésbé legyen szélsőséges. Szerintem az egyetlen megoldás az lehet a végén, ha kizárja az apját a pártból – véli a párt egyik szavazója.

Marine Le Pen 2011-ben vette át a Nemzeti Front irányítását Jean-Marie Le Pentől, aki még mindig a párt tiszteletbeli elnöke. A párt a legutóbbi, 2012-es választáson bejutott a francia törvényhozásba, a tavalyi európai parlamenti választáson pedig 25 százalékot kapott. Jelenlegi népszerűsége alapján Marine Le Pent a 2017-es elnökválasztás egyik esélyesének tartják.

– Teljesen igaza van Marine-nek. Az apja öreg motoros, de ideje, hogy kitegyék a pártból, különben kettészakítja az egészet. Szándékosan támadja a lányát, ha kitennék, legalább egyértelmű lenne, hogy mit akar a párt – mondta egy idősebb támogató.

A radikális jobboldal népszerűségét az oroszbarát politika csökkentheti. Tavaly novemberben derült ki, hogy a párt 40 millió eurót kapott Moszkvától, miután Marine Le Pen bírálta az Oroszország elleni uniós szankciókat és elismerte a Krím orosz fennhatóságát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!