2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Megkezdték a vasúti kapu építését a röszkei határátkelőnél

,

2015. szeptember 12., szombat 21:16, frissítve: vasárnap 09:37

Hétfőre készülhet el a vasúti kapu Röszkénél, a Horgos–Szeged-vasútvonalon. Az építkezés már elkezdődött, a migránsok azonban folyamatosan érkeznek az egyelőre még szabad szakaszon. A határzárhoz szükséges oszlopokat katonák és rendőrök, illetve a büntetés-végrehajtási őrök felügyelete mellett magyarországi fogvatartottak tették le a vasúti átjáróban.

21 órakor feszült volt a helyzet a röszkei vasúti sínek mentén, ahol már 30 perce nézett farkasszemet egymással a migránsok egy csoportja és a rendőrség. Az újonnan érkezett menekültek tovább akartak menni anélkül, hogy ujjlenyomatot adtak volna, ezért nem is akartak bemenni a gyűjtőpontra. Tolmácsok segítségével próbálták meggyőzni őket, hogy mégis menjenek be.

4300 migráns jött reggel óta a síneken keresztül. Ha ez a szám pontos, akkor ma minden korábbi rekord megdőlt – fogalmazott tudósítónk 19 órakor. Néhány évvel ezelőtt egy év alatt jöttek ennyien, mint ma – tette hozzá.

Horgosra csaknem 50 busz érkezett a mai napon – fogalmazott tudósítónk 17 órakor. Hétfőn helyezhetik el a mobil kaput. Sokan kimerülve érkeznek. Sok gyermek megfázva érkezik a röszkei gyűjtőpontra, ahol 1000-1500 főt látnak el naponta ivóvízzel, élelmiszerrel, takarókkal – mondta Osgyán Dániel, a Református Szeretetszolgálat ügyvezetője.

15 órakor is 400-500 migráns tartózkodik a gyűjtőpontnál – mondta a Hír Televízió helyszíni tudósítója. Pénteken 2800 migránssal szemben intézkedtek és minden negyedik kiskorú volt. Osztrák, német és cseh önkéntesek is a helyszínen vannak.

Nem győzik a buszok szállítani a migránsokat a röszkei gyűjtőállomásról a regisztrációs központba, annyian özönlenek – mondta tudósítónk 14 órakor. Továbbra is több száz migráns várakozik a gyűjtőpontnál, és folyamatosan jönnek Magyarországra.

A migránsokat nem állította meg az építkezés – mondta tudósítónk 13 órakor. A helyszínen a honvédség is nagy erőkkel van jelen. A migránsok „Welcome Europa”, „Deutchland”, „Berlin” felkiáltásokkal, mosolyogva jönnek be a határon. Információink szerint szeptember 15-ig teljes határzár lesz Röszkénél. A cél, hogy a törvényes határátkelőhelyre tereljék a migránsáradatot.

Továbbra is folyamatosan érkeznek a migránsok Röszkére – mondta riporterünk 12 órakor. Reggel óta körülbelül 1000-1200-an jöhettek. Továbbra is nagy a feszültség, azonban a migránsok egyelőre tűrik a többórás várakozást. A szemetet nem tudják elvinni a gyűjtőállomásról, mivel járműveket nem engednek be, és így a tele lévő konténereket nem tudják kiüríteni.

Folyamatosan érkeznek Szerbia felől a migránsok, kezd megint megtelni a röszkei gyűjtőpont – mondta tudósítónk 9 órakor. A két regisztrációs tábort fertőtlenítik, ezért jelenleg buszokkal sem tudják odaszállítani a migránsokat. A gyűjtőpontnál óriási a szemét. Az elkövetkező napokban akár 23 ezer migráns is érkezhet, mert értesültek a határzárról, és még a befejezése előtt át akarnak jönni Magyarországra.

Országosan több mint háromezer illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök, ennek jelentős részét Csongrád megyében. A déli határszakaszon 2800-an akartak átjönni. „50 csoportban 2818 illegális bevándorlóval, köztük 732 gyermekkel intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén 24 óra leforgása alatt. A legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni bevándorlónak vallotta magát. Az illegális bevándorlókkal szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség” – mondta Várkonyi Gergely, a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Őrizetbe vettek az egyenruhások egy szerb embercsempészt is pénteken az M5-ös autópálya domaszéki felhajtójánál. A férfi négy szír állampolgárt szállított volna Ausztriába egy olasz rendszámú kocsiban. Rajta kívül további 11 sofőr ellen indult eljárás embercsempészet gyanújával.

Feladták a tegnap esti ülősztrájkot a migránsok, volt, aki végül a táborban töltötte az éjszakát, s voltak olyanok, akik felszálltak a buszokra, és a regisztrációs táborba mentek – mondta a Hír TV helyszíni tudósítója 7 órakor. Jelenleg nyugalom uralkodik a táborban, de már számítani lehet az újabb hullámra Szerbia felől. Pénteken 3000 fölött volt a Szerbia felől érkező migránsok száma, és ma szintén e létszám fölötti bevándorló várható.

Péntek este egy körülbelül 50 fős csoport elállta a tranzitbuszok útját, ezért a járatok nem tudtak elindulni. A tiltakozó menekültek nem akartak ujjlenyomatot adni a magyar hatóságoknak, és nem szálltak fel a buszokra sem. Azt skandálták, hogy Németországban hajlandók csak ujjlenyomatot adni.

Migránshelyzet
Tegnap Röszkénél és Hegyeshalomnál is rengeteg volt a migráns, a Keletinél viszonylagos nyugalom uralkodott. Lezárták Ausztriában a Bécs felé vezető autópályát a gyalogos menekültek miatt. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!