2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Mártírok lettek a kenyai terrortámadás áldozatai

2015. április 3., péntek 21:15, frissítve: szombat 18:18

A kenyai terrortámadás áldozataira emlékeztek a római nagypénteki szertartáson. Közben Jeruzsálemben a hívek a szenvedés útját járták végig, azaz a keresztre feszítéssel végződő tizennégy stációt. Sokan Jézushoz hasonlóan kereszttel a vállukon tették meg a jelképes utat.

Ferenc pápa egy római börtönkápolnában mutatta be az utolsó vacsorát idéző misét, majd megmosta tizenkét elítélt – hat férfi és hat nő – lábát, ahogy Jézus tette a tanítványaival. „Engem is meg kell mosdatnia az Úrnak, és ezért kérlek titeket, imádkozzatok ezen a misén, hogy az Úr mossa le rólam a piszkot, hogy még inkább a szolgátokká válhassak, az embereket szolgáló szolgává, mint Jézus” – fogalmazott a pápa.

A nagypénteki szertartáson a kenyai terrortámadás áldozatairól emlékeztek meg, ők váltak az ünnep mártírjaivá. „A keresztények természetesen nem a világ gyilkos erőszakcselekményeinek egyetlen áldozatai, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy sok országban ők a leggyakoribb célpontok. Kenyában 147 keresztényt mészároltak le a dzsihadisták, szomáliai szélsőségesek egy egyetemi campuson, vagyis az áldozatok fiatalok voltak” – mondta a Pápai Ház szónoka.

Jeruzsálemben is hívők ezrei gyűltek össze nagypénteken. A világ minden tájáról érkezett hívek a Szent Sír-székesegyház előtt imádkoztak. „Azért jöttünk, hogy megünnepeljük Krisztus passióját. Ez a keresztények szent időszaka a Szentföldön, és nagyon megható itt lenni, különösen nagycsütörtökön, nagypénteken és szombaton” – mondta egy keresztény zarándok.

Ezután a szokások szerint megnyitották az épület kapuit a látogatók előtt. A templomegyüttes azon a helyen épült, ahol a hagyomány szerint Jézust keresztre feszítették.

A hívek egy része a hagyományok szerint kereszttel a vállán járta végig a Via Dolorosát, a szenvedés útját – azaz a kereszthalállal végződő tizennégy stációt. Idén összesen 130 ezer látogatót várnak Jeruzsálembe a vallási ünnepségekre – a keresztények mellett zsidókat is, idén ugyanis a húsvét egybeesik a pészahhal.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!