2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Már csak hat magyar maradt a háborús övezetben

,

2015. április 12., vasárnap 19:45, frissítve: kedd 07:47

Újabb 26 magyart mentettek ki Jemenből a Nemzetközi Migrációs Szervezet gépével, így már csak hat ember evakuálásáról kell gondoskodni – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A lázadók elleni légicsapásokat Franciaország is támogatja – a harcoknak legkevesebb hatszáz civil áldozata volt eddig.

Folyamatos a harc az ádeni kikötőért. A várost a síita lázadók ellenőrzik, a szaúdi légierő bombázza őket. Az ENSZ szerint több száz civil áldozat van, de a szaúdiak azt állítják, hogy ők csak katonai célpontokat lőnek. „Bizonyítékunk van arra, hogy a jemeni lázadóknak a kiképzésben, fegyverkezésben Irán és a hozzá tartozó milíciák, például a Hezbollah segít. Azt se zárjuk ki, hogy a lázadók között iráni parancsnokok is vannak” – állítja egy szaúdi parancsnok.

Jemenben januárban kezdődött háború, miután a síita lázadók elüldözték a szunnita elnököt. Azóta az amerikai támogatást élvező, szunnita szaúdi hadsereg bombázza a síitákat. A lázadók a szintén síita Irántól kapnak segítséget, miközben Irán az Iszlám Állam ellen Amerika oldalán harcol. A jemeni háború szombaton néhány órára félbemaradt. Az ENSZ és a Vöröskereszt gépei január óta először vittek élelmiszert és gyógyszert a háborús övezetbe. „35 tonna segélyt kaptunk. Ennek a nagy része gyógyszer, köztük külön gyerekek ellátásához szükséges felszerelés. De vannak víztisztítók, generátorok is” – mondja a helyi Vöröskereszt vezetője.

Jemenben eredetileg harminchat magyar volt, köztük sok nő, akik az arab országba mentek férjhez. Harminc magyart már kimentettek és hétfőn a többiek is elhagyhatják az országot. Az evakuálást az ENSZ menekültügyi csoportja szervezte, de a háború miatt az előkészítés lassú volt.

A francia kormány a hétvégén jelentette be, hogy támogatják a szaúdiakat a felkelők elleni harcban. A szintén szunnita Pakisztán viszont elutasította, hogy csatlakozzon a szaúdi koalícióhoz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!