2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Ma is zárt ajtók fogadták a pénzükre váró ügyfeleket

2015. február 26., csütörtök 10:00, frissítve: csütörtök 11:44

Szerdához hasonlóan csütörtökön is zárt ajtók fogadták az ügyfeleket a DRB Bankcsoport valamennyi bankjánál. A jegybank a Buda-Cash botrány után rendelte el a szünnapot.

7.35-kor kellett volna hogy kinyisson, de hiába álltak kígyózó sorban az emberek, csalódottan kellett távozniuk – mondta a Hír TV tudósítója Siklósról. Voltak olyan ügyfelek, akik a Hír TV tudósítójától tudták meg – aki beszélt a siklósi polgármesterrel –, hogy nem nyit ki a bank csütörtökön. Marenics János városvezető azt mondta, egyeztetett a bank egyik főtulajdonosával, illetve a siklósi fiókvezetővel is, és azt a tájékoztatást kapta, hogy a felügyelőbiztos nem engedi, hogy kinyisson a bank. Egyenlőre teljes a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mikor fog kinyitni a pénzintézet, de a polgármester azt mondta, hogy a törvény három napig engedélyezi, hogy egy bank ne nyisson ki, ezért reménykedik, hogy hétfőn kinyitnak. Annak ellenére, hogy nem nyitott ki, a bankban folyik a munka.

A térségben meghatározó szereplőnek számít a regionális bank, minden harmadik ember nála tartotta betétjét.

Mint ismert, huszonöt település önkormányzatának pénze ragadt bent a DRB Bankban, a legtöbb Siklós városának – mintegy 172 millió forint. A brókerbotrány károsultjai már azt fontolgatják, hogy pertársaságot alakítanak. Bővebben >>>

Marenics János Budapestre utazik. Szeretne tárgyalni Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, Kövér László házelnökkel, valamint Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy a korábbi gyakorlathoz hasonlóan konszolidálják a pórul járt önkormányzatok adósságát. „A magyar kormány fizesse ki az önkormányzatoknak az aktuális számlaértékét, és ő lépjen helyünkbe, ő vívja meg a csatát a felügyelőbiztossal, és a nemzeti bankkal. A magyar kormány álljon helyt, hiszen közszolgáltatásról van szó” – mondta Marenics János.

Újabb korlátozás

Újabb korlátozásokat rendelt el a jegybank a DRB Bank fizetőképessége miatt. Az eddigi egymillióról hatvanezer forintra csökkentette az MNB a kifizethető betétek összegét. A jegybank kedden függesztette fel a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét, ekkortól korlátozták a kifizetéseket a brókerház érdekkörébe tartozó Dél-Dunántúli Regionális bankcsoportnál is. A Buda-Cash Brókerháznál mintegy 15-20 ezer, a DRB bankcsoportnál pedig további 100-120 ezer ügyfél várhat kártalanításra.

Méltányosság a bajba jutott ügyfeleknek

Az adóhatóság azt ígéri, méltányosan jár el azokkal, akik a Buda-Cash-botrány miatt nem tudnak időben eleget tenni adó- és járulék-fizetési kötelezettségeiknek. A jegybank pedig közölte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mellett az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal is egyeztetnek, hogy a betéteseket ne érje hátrány a járadékkifizetéseknél.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!