2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

M4: a kormány felmondhatja a szerződéseit

2015. április 4., szombat 12:05, frissítve: szombat 14:01

Felmondhatja az M4-es autópálya építésre kötött szerződéseit a kormány. Az építkezést a múlt héten állították le. A kormányzat állításával szemben viszont az unió nem vizsgálta az autópálya építésének közbeszerzését.

Felmondhatja az M4-es autópálya építésére kötött szerződéseit a kormány – tudta meg a Népszabadság. A lap kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja: a mintegy 110 milliárd forint értékű beruházás semmissé tételéről szóló határozat tervezete már elkészült a héten. A Népszabadság szerint arra hivatkozva bontanak szerződést, hogy az Abony és Fegyvernek közötti sztrádaszakasz megépítésére nincs pénz. A kabinet a hét elején állította le az építkezést arra hivatkozva, hogy az unió kartellgyanút állapított meg a beruházásnál, és vizsgálja a pályaszakasz közbeszerzését. A Hír TV-nek az Európai Bizottságnál azonban cáfolták a kormányzati állítást. A közbeszerzést azért sem vizsgálhatta a brüsszeli testület, mert a beruházás kizárólag magyar forrásból indult.

Már a leállás is kárt okozott az adófizetőknek

Súlyos költségvetési következményei lesznek az M4-es autópálya-építés leállításának, Bodnár Zoltán szerint. A Nemzeti Autópálya Zrt. egykori vezérigazgatója a beruházok szerződésének felmondásáról szóló hírek kapcsán arról beszélt, hogy már a beruházás leállítása is kárt okozott az adófizetőknek, de ha szerződés bontás miatt perekre kerülne sor az is növelné a beruházás költségeit.

„Egy ilyen volumenű polgárjogi szerződés felmondásához az ilyen asztali beszélgetésekre való hivatkozásnál lényegesen több kell. Súlyos költségvetési következményei lehetnek, de maga a leállás is definíció szerűen növeli a költségeket, ha pedig a kivitelezők kártérítésért fognak perelni, ami felelő nincs kétségem, akkor az megint a költségvetés terheit fogja növelni, és ott leszünk egy negyed kész autópálya-darabbal, ami nem szolgálja az ország érdekeit” – nyilatkozta A Magyar Liberális Párt gazdaságpolitikai főtanácsadója.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!