2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Komment 17:50

Lemondott a paralimpiai bizottság felügyelőbizottsága

,

2015. május 28., csütörtök 22:00, frissítve: péntek 09:12

Lemondott a Magyar Paralimpiai Bizottság felügyelőbizottsága, miután benyújtotta rendkívüli vizsgálati jelentését azokról az ügyekről, amelyek a bizottság elnökéről jelentek meg a közelmúltban a sajtóban. A paralimpiai bizottság azt állítja, hogy a felügyelőbizottság mindent rendben talált. A testület jelentése viszont nem erről árulkodik. Közben több korábbi munkatárs feljelentést tett rágalmazás és nyilvános adatokkal való visszaélés miatt. Június 19-re rendkívüli közgyűlést hívtak össze.

A felügyelőbizottság mindent rendben talált – írja a paralimpiai bizottság a felügyelőbizottság jelentéséről kiadott, ötoldalas sajtóközleményében. Csakhogy az állítást maga a sajtóközlemény cáfolja. A felügyelőbizottság nem talált olyan határozatot, amelyben a bizottság elnöksége jóváhagyta az áprilisi mexikói utat. Gömöri Zsolt harmadmagával vett részt egy állítólag kötelezően előírt sportrendezvényen.

Nincs papír az elnök végtörlesztésének munkáltatói támogatásáról sem. Nem tudni, ki és milyen döntés alapján engedélyezte azt, hogy a paralimpiai bizottság hárommillió forinttal járuljon hozzá Gömöri Zsolt devizahitelének kedvezményes visszafizetéséhez. A felügyelőbizottság szerint jogsértő volt, hogy a pénzt az elnök bankszámlájára utalták, nem pedig közvetlenül a kölcsönt folyósító banknak. A felügyelőbizottság tagjai nem kommentálták a jelentést, de árulkodó, hogy lemondtak tisztségükről. „Miután a szövetségi tisztségem megszűnt, így nem kívánom folytatni a másik tisztséget sem. A felügyelőbizottság indítványozta az elnökség számára, hogy hívja össze a rendkívüli közgyűlést. Tudomásom szerint ez meg is történt” – mondta Hegedűs Lajos, a felügyelőbizottság volt tagja.

A rendkívüli közgyűlést július közepén tartják, ahol bizalmatlansági indítvánnyal leváltható az elnök. Gömöri Zsolt többek bizalmát eljátszotta, amikor pünkösdvasárnap nyilvánosságra hozott egy levelezést annak alátámasztására, hogy szervezett lejárató kampányt indítottak ellene. Az érintetteket meg is nevezte, egyikük, Zachár Attila, a nemrégiben megszüntetett erőemelő szakbizottság korábbi vezetője feljelentést tett személyes adattal visszaélés miatt. „Az a megtisztelő vád ért engem, hogy részt vehetek az igazság kiderítésében. Egyébként maga a vád is törvénysértések elkövetésével valósult meg, magán e-mailezések feltörése, azoknak a nyilvánosságra hozatala, gyakorlatilag ebben a kérdésben megtettük a rendőrségi feljelentést” – mondta Zachár.

Kedden, a paralimpiai bizottság rendkívüli elnökségi ülése után Gömöri Zsolt azzal vádolta meg a volt gazdasági vezetőt, hogy iratokat lopott. „Alapos okkal feltehető, hogy az MPB munkatársa tulajdonított el és juttatott el a többiekhez az MPB működésével kapcsolatos gazdasági-pénzügyi dokumentumot, amit meghamisítva, illetve tartalmát eltorzítva használtak fel a hazug lejáratási kampányban.”

Kovács Brigitta rágalmazásért tesz feljelentést. „Nem fogok hazudni, úgy érzem, mindig vigyáztunk arra, hogy a papírok rendben legyenek. Legfőképpen etikai szinten lehet ezeket a dolgokat megcáfolni, ő kiadott kedden – amikor az én nevemet is nyilvánosságra hozta és nyilvánosan bemocskolt – egy tizenöt pontos hazug állítást. Én ezt a tizenöt pontot tízben bármikor megcáfolom, a fennmaradó ötöt nem tenném meg, azt majd akkor, ha az ügyészségi vizsgálat megkezdődik” – mondta a paralimpiai bizottság volt gazdasági vezetője.


A gyanús pénzügyek miatt a Coca-Cola felfüggesztette a paralimpiai bizottság támogatását. A szponzori szerződések után jutalék jár. Úgy tudjuk, Gömöri Zsolt jutaléka több mint 4,5 millió forint volt 2012-ben. „Az én véleményem szerint, ami nem a kormány álláspontja, hiszen a kormánytól teljesen független szervezetről van szó, az elnök úr többet árt a paralimpia ügyének, mint amennyit használ azzal a viselkedésével, amit tanúsít, és azzal tenne az ügynek jót, ha távozna a helyéről” – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Lázár János már a múlt héten is lemondásra szólította fel Gömöri Zsoltot.

Bokrai elhatárolódott Gömöritől

A Magyar Olimpiai Bizottság vezetője elhatárolódott a paralimpiai bizottság elnökétől. Borkai Zsolt azt írta közleményében, hogy szerinte Gömöri Zsolt elveszítette hitelességét. A MOB elnöke megjegyezte: a paralimpiai bizottság független szervezet, amelynek működését csak az ügyészség vizsgálhatja, az olimpiai bizottság nem.

Az ellehetetlenítéstől tartanak

A paralimpikon sportolók attól tartanak, hogy a paralimpiai bizottság ellehetetleníti a versenyeken való részvételüket. Illés Fanni úszó Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: a sportolók továbbra is azt szeretnék, ha Gömöri Zsolt lemondana. „Mi, parasportolók úgy gondoljuk, hogy Gömöri Zsolt nem teljesen úgy végzi a feladatát, ahogy azt illene, hiszen azzal a döntésével, hogy kiskapukat keresett arra, hogy a saját anyagi helyzetét javítsa, és az energiáit nem arra fordította, hogy esetleg a Gerevits-ösztöndíj rendszerére megoldást találjon, azzal minket, parasportolókat megalázott” – fogalmazott Illés Fanni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!