2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Korlátozzák a pénzfelvételt? – Menekítik a pénzüket

2015. május 19., kedd 12:36, frissítve: szombat 16:15

Menekítik a pénzüket a görögök a bankokból, mert attól tartanak, hogy korlátozhatják a készpénzfelvételt. Hasonló eset korábban Cipruson történt, ott szinte a teljes bankrendszer összeomlott a kivétek miatt. A görög kormány is a fizetésképtelenség határára jutott. Ha Athén nem teljesíti a hitelezőivel kötött megállapodást, nem kap több pénzügyi segítséget.

Folytatódik a vita a görög adósság rendezéséről – a hellén pénzügyminiszter azt szeretné, hogy az Európai Központi Bank ütemezze át a görög államadósság törlesztését. Az Európai Központi Bank mintegy 27 milliárd euró értékű görög államkötvény tulajdonosa. „Már elég régóta mondjuk azt, amit a nemzetközi szakértők többsége most már úgyszintén hajtogat. Azt szeretnénk, ha az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) beavatkozna, hogy kifizesse a központi bankot, és utána a görög állam hosszú távon fizetné vissza azt az ESM-nek, miután megállapodtunk a hitelezőinkkel” – mondta Jánisz Varufákisz görög pénzügyminiszter.



A korábbi megállapodás értelmében a görög kormánynak egyeztetnie kell részletes reformjavaslatait a nemzetközi hitelezőkkel, majd az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak is rá kell bólintania az alkura. Ellenkező esetben nem folyósítják a nemzetközi mentőcsomagból fennmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós részletet. Ezzel fizetésképtelenné válhat az ország. A miniszterelnök a bér- és nyugdíjcsökkentés lehetőségét kizárta. „A fő cél a tárgyalási stratégiánkban a partnerekkel való megegyezés, ami kölcsönösen előnyös, és ami biztosítja a bátor befektetési programunkat, ami kiegyensúlyozza a görög gazdaság egyenlőtlenségeit, amit az elmúlt öt évben láttunk” – fogalmazott Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök.

Németország figyelmeztette Athént, hogy ha nem lépteti életbe a reformokat, nem ad több segélyt. A görög kormánynak pedig rohamosan fogy a pénze. „Azok a félelmek, amelyek Görögország fizetésképtelenségéről szólnak – amik a piacokat uralták az elmúlt hat hétben, hónapokban –, egyre világosabban látszanak, és természetesen a nyugdíjak kifizetése ebben a hónapban lehet az utolsó csepp” – nyilatkozta Jeremy Stretch vezető elemző.

Az Európai Unió gazdasági és monetáris biztosa szerint van remény a megállapodásra. „Az egyetlen forgatókönyv, amivel foglalkozunk, az az, hogy Görögország az eurózónában marad. Egy erős Görögország egy erős eurózónában. Hisszük, hogy ez az egyetlen út az elkövetkező évben Görögország számára, hogy teljesen felépüljön” – szögezte le Pierre Moscovici, a gazdasági és monetáris ügyek biztosa.

Közben a görögök egyre több megtakarítást vesznek ki a bankokból, miután olyan hírek terjednek az országban, hogy korlátozhatják a készpénzfelvételt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!