2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Könnygázt is bevetettek a menekülttáborban

,

2015. augusztus 26., szerda 21:45, frissítve: csütörtök 07:19

Könnygázt kellett bevetni a röszkei befogadóállomásnál, a rendőrök több száz menekültet fékeztek meg. A rendőrségi szóvivő szerint az elégedetlenség a regisztrációs eljárás lassúsága miatt alakult ki. A menekültek nem akartak ujjlenyomatot adni és el akarták hagyni a tábort. Az elmúlt 24 órában egyébként minden eddigi rekordot megdöntött a zöldhatáron átlépő migránsok száma Csongrád megyében.

Szerdán sem csillapodott a menekülthullám. Folyamatosan érkeznek a migránsok Szerbia felől Magyarországra. A legtöbben a déli határnál felhúzott drótakadályt megkerülve, a Röszke melletti vasúti töltés mellett gyalogolva, a szerbiai Horgos felől lépik át az országhatárt. „Kedden este 7-től 10-ig körülbelül 2000 ember jött át Magyarkanizsáról Horgosra. Tarthatatlan a helyzet, ami történik a településünkön” – mondta Bacskulin István, Horgos polgármestere.


Sokan embercsempészek segítségével menekülnek tovább, miután átlépték a zöldhatárt. A Hír TV stábjának sikerült felvennie, ahogy két, magyar rendszámú autó egy erdős területen várakozik az illegális határátlépőkre. Bővebben>>>

Akiket viszont feltartóztatnak a rendőrök, azokat a röszkei befogadóállomásra viszik. Szerda délig több ezren várták, hogy felvegyék az adataikat.

Nemsokkal 10 óra után azonban egy kisebbfajta lázadás tört ki a regisztrációs ponton, és a rendőröknek könnygázt kellett bevetni a több száz menekült megfékezésére. A rendőrségi szóvivő szerint a migránsok nem akartak ujjlenyomatot adni és el akarták hagyni a tábort. „Az illegális bevándorlók nehezményezték a regisztrációs folyamatot, illetve annak lassúságát. A lassúságot az okozza, hogy az elmúlt napokban Csongrád megye határszakaszán tömegével állítjuk meg az illegális bevándorlókat és rekordmennyiségű illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök” – közölte Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.


A röszkei befogadóállomáson összegyűjtött migránsokat külön buszokkal szállítják tovább az ország különböző menekülttáboraiba.

Migránsok újabb ezreit várják Szabadkára

Újabb ezer migránst várnak ma este és éjszaka az észak-vajdasági Szabadkára. Az elmúlt éjszaka is ennyien érkeztek autóbuszokkal a szerb fővárosból. Rövid várakozás után általában különbuszokkal indulnak tovább a szerb–magyar zöldhatár közelében található Horgosra, innen pedig gyalog folytatják útjukat.

Napközben nyugodt volt a szabadkai buszpályaudvar. Alig száz migráns tartózkodott a váróteremben és annak környékén. Amíg a következő járatot várják, a magyar–szerb zöldhatáron már átjutott társaikkal telefonon tartják a kapcsolatot. Tőlük kérdik, mikor és merre induljanak. „Bárhova elmennék, ahol biztonságban lehetek. Oda megyek, ahol béke van. Bárhova Európában, Szerbiától például Norvégiáig vagy esetleg Svájcig” – mondta egy migráns. A migránsok egy része az elhagyatott szabadkai téglagyár épületéhez megy. Itt az Orvosok Határok Nélkül szervezet tagjai látják el a hosszú út alatt szerzett sérüléseiket.

A gyorstelepítésű drótakadályon átmászott illegális bevándorlót üldöz egy rendőr Röszke közelében.
A gyorstelepítésű drótakadályon átmászott illegális bevándorlót üldöz egy rendőr Röszke közelében.
Fotó: Balogh Zoltán / MTI


Az utóbbi napok csapadékos időjárása miatt sokan megfáztak. Hálózsákokba, takarókba burkolóznak a tábortüzek mellett, és azt tervezgetik, hogy jutnak el Németországba. „Nem megyek vissza Afganisztánba, mert nem biztonságos. Szeretem a hazámat, de nem biztonságos a családomnak. Ez baj, és dühös is vagyok miatta” – mondta egy afgán menekült.

Az észak-vajdasági város önkormányzata a rendőrséggel, a vöröskereszttel és más szervezetekkel tartja ellenőrzés alatt a városba érkező tömeget. „Ezek az emberek nem akarnak Szabadkán maradni, minél hamarább tovább szeretnének jutni Szabadkáról, és ebből a szempontból mi ezt nem akadályozzuk” – mondta Maglai Jenó, a település polgármestere.


A városvezetés célja, hogy a migránsok a nélkülözhetetlen ellátás után minél előbb elhagyják Szabadkát, a lakosság számára pedig biztonságos maradjon a térség.

A röszkei hangárnál a zöldhatáron elfogott menekültek huszonnégy órán át tartózkodnak, ezalatt felveszik az adataikat és ujjlenyomatot vesznek tőlük.

Tíz perc alatt 63 menekült

A magyar–szerb határon tíz perc alatt 63 migráns érkezett. A síneken gyalogolva a röszkei töltésen, a kerítést megkerülve jönnek át a magyar oldalra – jelentette a Hír TV helyszíni tudósítója 12 órakor. Vannak, akik továbbmennek, őket Röszkénél a magyar rendőrség várja. Akadnak olyanok is, akik visszafordulnak, miután megtudják, hogy regisztrálni fogják őket Magyarországon. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!