2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Kinyitottak a bankfiókok, de csak 60 ezret lehet kivenni

,

2015. február 26., csütörtök 16:01, frissítve: csütörtök 17:11

Kinyitottak a Buda-Cash Brókerház érdekkörébe tartozó DRB bankcsoport fiókjai. Az ügyfelek csak hatvanezer forintot vehetnek fel számlájukról, miután a pénzintézet helyzete miatt a jegybank korlátozást rendelt el.

Reggel még zárt ajtó fogadta a hosszú sorban várakozó ügyfeleket a DRB bankcsoport siklósi bankfiókjánál a Buda-Cash-botrány után. Délelőtt azonban végül kinyitottak a bankfiókok. Az ügyfelek azonban csak 60 ezer forintot vehetnek fel számlájukról, miután a pénzintézet helyzete miatt a jegybank korlátozást rendelt el. Ez azt jelenti, hogy 90 napon belül további összeghez nem juthatnak hozzá. Ám ha a felügyelet a bankcsoport engedélyének visszavonása és a felszámolás megkezdése mellett dönt, az Országos Betétbiztosítási Alap heteken belül megkezdheti az ügyfelek kártalanítását.

Postán küldik a nyugdíjat azoknak, akiknek eddig DRB bankcsoportnál vezetett számlára utalták a járandóságot. Az adóbevallásban visszaigényelt pénzeknél pedig a NAV-nál kell jeleznie az érintetteknek, hogy másik számlára kérik az utalást. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette: a kormány lehetővé tette, hogy azok a helyhatóságok, akik a Buda-Cash csoport pénzintézeteinél bankoltak, új számlára kapják az államkincstár utalásait. A tárcavezető szerint ez azért szükséges, mert enélkül az önkormányzatoknak már márciusban gondot jelenthet a bérek és szociális támogatások kifizetése.

Több mint nyolcvan önkormányzatot is bajba sodort a brókerbotrány. Siklós önkormányzatának például 172 millió forintja ragadt benn. Marenics János polgármester kormányzati segítségben bízik: „A magyar kormány fizesse ki az önkormányzatoknak az aktuális számlaértékét, és ő lépjen helyünkbe, ő vívja meg a csatát a felügyelőbiztossal és a nemzeti bankkal. A magyar kormány álljon helyt, hiszen közszolgáltatásról van szó.”

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!