2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Kimenekítették Tóásó Elődöt Bolíviából

2015. április 26., vasárnap 13:55, frissítve: hétfő 08:29

Kimenekítették Tóásó Elődöt Bolíviából. A férfi a magyar külügyminisztérium és a Baptista Szeretetszolgálat segítségével jutott ki a dél-amerikai országból.

A Baptista Szeretetszolgálat Tóásó Elődöt és a horvát Mario Tadicot menekítette ki Bolíviából. Az akciót péntek délután hajtották végre egy közúti határátkelőhelyen, a Külgazdasági és Külügyminisztérium technikai segítségével. A Hír Televíziónak Lukács Csaba, a szeretetszolgálat munkatársa azt mondta: a korábban terrorizmussal vádolt magyar és horvát férfi nem érezte biztonságban magát Bolíviában, és segítséget kértek Magyarországtól. A La Paz-i kormány több mint két hónappal a szabadlábra helyezésük után sem adta vissza útlevelüket, és a vádalkuban szereplő egyezség több pontját sem tartotta be.

„Egy többhetes munka érett be most itt az elmúlt napokban. Nem volt izgalommentes ez az akció. 4650 méteres tengerszint feletti magasságon kellett kihozni Elődöt egy közúti határátkelőhelyen. Az volt a probléma, hogy a bolíviai kormány nem akarta, hogy elhagyja az országot, nem adták vissza az útlevelét és megfigyelték őt. Oda kellett arra figyelni, hogy hogy hozzuk ki. Még a saját felesége sem tudta, mire készülünk, és hogy el fogja hagyni az országot. Itt volt egy megállapodás Tóásó Előd és Bolívia kormánya között, ezt az utóbbi hetekben nem tartották be a kormányoldalról. Három hete megszakadtak a tárgyalások és Előd úgy érezte, hogy nincsen biztonságban az élete az országban, ezért kérte a szeretetszolgálat segítségét. Ebben a történetben ugye hárman meghaltak; Rózsa-Flores Eduardo, Magyarosi Árpád és az ír Martin Gwyer. Két túlélő maradt, a horvát és bolíviai állampolgárságú Mario Tadic, és Tóásó Előd. Ők letöltöttek öt év tíz hónapnyi büntetést, vádalkuval szabadultak, de most még nyitott az ügy, hiszen nemzetközi fórumokon, amerikai bíróságon van az ügy. És úgy gondolom, hogy ezzel, hogy Tóásó Előd kiszabadult, az ő pozíciói megerősödtek. Ez volt a fő cél, az életmentés. Most, hogy már kijutott Bolíviából, most már biztonságban van az élete. Hogy ha minden jól meg, hétfő kora délután megérkezik Budapestre” – nyilatkozta a Hír Televíziónak Lukács Csaba.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!