2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Kész Zoltán nyert Veszprémben

,

2015. február 23., hétfő 11:40, frissítve: hétfő 15:44

Kész Zoltán nyerte a veszprémi időközi választást – a kormánypártok ezzel elveszítették kétharmados többségüket a parlamentben. A függetlenként induló – de a baloldal által támogatott – Kész a nem hivatalos végeredmény szerint a szavazatok 43 százalékával nyert, a Fidesz–KDNP jelöltje, Némedi Lajos csak mintegy 34 százalékot kapott. A harmadik helyen a jobbikos Varga-Damm Andrea végzett a voksok több mint 14 százalékával. Az LMP a negyedik – jelöltjük kevesebb mint 5 százalékot kapott. A veszprémi választáson a részvétel jóval alacsonyabb volt a tavalyinál – 20 százalékkal kevesebben járultak az urnákhoz, mint áprilisban.

A függetlenként induló, de a baloldal által támogatott Kész Zoltán történelmi jelentőségűnek nevezte sikerét. „Sárga lapot adtunk a kormánynak. Megüzentük nekik, hogy nem fogadjuk el az ország kirablását, a felelősségre vonás nélküli állami bűnözést, sok millió ember elszegényítését, nyomorba döntését. Elég volt! Érzem a felelősségemet, tudom, hogy mit várnak tőlem a választók: kompromisszumok nélküli, őszinte beszédet, a hatalom igazi kritikáját. Ígérem, ezt fogom tenni.”

A szocialisták is támogatták Kész Zoltán indulását, az MSZP elnöke egy új társadalmi együttműködés példájának nevezte a vasárnapi voksolást. „Világosan látszik, hogy azok a pártok, akik bezárkóznak és csak saját magukban keresik a megoldást és nem néznek szét és nem látják a világban, hogy milyen változás indult el, és nem képesek ehhez alkalmazkodni, azok vereségre vannak ítélve. Így járt ma a Fidesz. És így járt egy civil jelölt, amely képes volt a demokratikus erők támogatását megnyerni, nem kisajátítani, nem elrabolni, hanem egyenrangú partnerként együttműködni vele” – fogalmazott Tóbiás József.

A Fidesz gratulált a győztesnek. A kormánypártok jelöltje, Némedi Lajos szerint tisztességes kampányt csináltak, de le kell vonni a vereség következményeit. „Folytatjuk a munkát, és a választók akaratát tiszteletben kell tartani. A választás eredményét el kell fogadni, és valóban keressük ennek az okait, hogy a következő időszakban ilyen ne fordulhasson elő” – szögezte le a Fidesz–KDNP országgyűlésiképviselő-jelöltje.

Az eredmény a térség korábbi fideszes képviselőjét, Navracsics Tibort is meglepte. „Annyiban váratlanul ért minket a mostani választási eredmény, hogy miközben számoltunk egy romló tendenciával, de azt nem gondoltuk, hogy ez meg is fordul Veszprémben, illetve egy-két faluban. Nyilván meg kell néznünk, hogy mi ennek az oka, és hogyha megtudtuk, akkor egy új stratégiát kell építenünk. Nem az első alkalom, 2006-ban is veszítettünk mi már választást, akkor is fel tudtunk állni. Én abban bízom, hogy a most következő három évben fel tudunk állni” – nyilatkozta az EP-képviselő.

A veszprémi időközi parlamenti választás elvesztésével, a kormánypártok kétharmados többsége megszűnt az Országgyűlésben.

Nem volt rendkívüli esemény

Rendkívüli esemény nélkül ért véget a választás – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. A voksoláson mindössze egy gyanús esemény történt: az 51-es szavazókörben a szavazatszámláló bizottság tagjainak tűnt fel, hogy a névjegyzéket vezető bizottsági tag jegyzeteket készít a névjegyzékből. Pálffy Ilona hozzátette: a tagot előbb felszólították, hogy fejezze be a jegyzetelést, majd határozatban tiltották el a névjegyzék további vezetésétől. „Felszólították, majd határozatot hoztak arról, hogy ezt a tevékenységét szüntesse meg. Nem tiltották ki, ehhez nincs is joga a számlálóbizottságnak, mert a sajtóban az jelent meg, hogy eltiltották a további szavazatszámláló tevékenységtől. Nem ez történt, hanem attól a tevékenységtől, hogy a névjegyzéket a továbbiakban nem vezetheti” – fogalmazott a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Orbán: Nem ülhetünk a babérjainkon

A miniszterelnök a Facebookon értékelte a veszprémi eredményt. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a vasárnapi választás tanulsága, hogy a kormánypártok nem ülhetnek a babérjaikon. A kormányfő hozzátette: tiszteletben tartják a választók döntését és továbbra is kiállnak a veszprémiekért.

Kósa: Az eredmény nem veszélyezteti a kormányzást

A veszprémi eredmény nem veszélyezteti a Fidesz–KDNP kormányzását – így kommentálta Kósa Lajos a Kossuth rádióban a parlamenti kétharmad elvesztését. A Fidesz alelnöke szerint a jobboldali szavazók számára nem volt igazi tétje a választásnak, a baloldali szavazókat viszont mozgósította a kétharmad lebontása.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!