2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Késsel sebesítették meg az amerikai nagykövetet

2015. március 5., csütörtök 12:05, frissítve: péntek 10:43

Késsel támadt az Egyesült Államok szöuli nagykövetére egy dél-koreai férfi. Az arcán és a csuklóján sebesítette meg a diplomatát, miközben azt kiabálta, hogy egyesíteni kell a két Koreát. Az Egyesült Államok és Dél-Korea elítélte a támadást, Phenjan viszont megérdemelt büntetésnek minősítette.

Egy katonai ruhába öltözött férfi egy késsel nekirontott az amerikai nagykövetnek. Az arcán és a csuklóján is megvágta. A férfi közben azt kiabálta, hogy a két Koreát egyesíteni kell. Biztonsági őrök és rendőrök teperték le. „Ez a támadás teljesen elfogadhatatlan. Azért is vesszük nagyon komolyan, mert a legfontosabb szövetségesünk, az Egyesült Államok nagykövete ellen történt” – mondta a dél-koreai külügyminiszter.

Mark Lippertet azonnal kórházba szállították. A vérző diplomata saját lábán sétált el a mentőautóig. A kórházban megműtötték, az arcán lévő sebet 80 öltéssel varrták össze. „Ha a vágás egy vagy két centivel mélyebb, akkor roncsolhatta volna a nyaki verőeret, ami nagyon súlyos vészhelyzetet eredményezett volna, életveszélyessé válhatott volna” – mondta a műtétet végző sebész.

A támadót a helyszínen elfogták. Kim Ki Dzsong 55 éves és egy koreai egyesítéspárti csoport tagja. Ők szervezték azt az eseményt is, amin a nagykövet részt vett. „Kim Ki Dzsong azt mondta: azért követte el a bűnt az amerikai nagykövet ellen, hogy tiltakozzon a hadgyakorlat ellen, ami szerinte gátolja a Dél- és Észak-Korea közötti megbékélést” – mondta a szöuli rendőrfőnök.

A férfi 2010-ben a japán nagykövetet is megpróbálta megtámadni. Egy betondarabot dobott felé. Akkor is letartóztatták és felfüggesztett börtönt kapott. A mostani támadásnál egyébként a férfit is hordágyon kellett elszállítani, mert megsérült a rendőrökkel való dulakodásban. Elszállítása közben is üvöltözött: az amerikai–dél-koreai hadgyakorlatot bírálta.

Szöulban később százak tüntettek a nacionalista férfi ellen, azt hangoztatva, hogy a támadó az észak-koreai rezsim kiszolgálója. A tüntetők a férfi arcképét és észak-koreai zászlókat égettek el, Kim Dzsong Un portréival együtt. „Sajnáljuk, ami az amerikai nagykövettel történt. Elítéljük a nemzetközi közösséggel együtt a Kim Dzsong Un rezsimjének követői által elkövetett terrorcselekményeket” – mondta a konzervatív csoport vezetője.


A washingtoni külügyminisztérium elítélte a támadást. „Beszéltem vele (Mark Lipperttel) nem sokkal ezelőtt. A körülményekhez képest jól van, erős a lelke, és folytatni kívánja a munkáját” – mondta John Kerry.

Az amerikai elnök telefonon kívánt mielőbbi gyógyulást a diplomatának. Az erőszakot a dél-koreai elnök is elítélte, és azt a Dél-Korea és az Egyesült Államok közötti szövetség ellen elkövetett támadásnak minősítette. Az észak-koreai média viszont megérdemelt büntetésnek minősítette a támadást.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!