2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Kényszerleszállást hajtott végre egy Gripen, a pilóta katapultált

2015. június 10., szerda 16:00, frissítve: szerda 17:48

Kényszerleszállást hajtott végre egy Gripen a kecskeméti katonai bázisnál. Technikai hiba történt: felszállás után a pilóta többszöri próbálkozásra sem tudta teljesen behúzni a futóművet, ekkor döntött a kényszerleszállás mellett – a gépet hassal tette le és katapultált.

Egy Gripen 30-as oldalszárnyú gépről van szó – mondta a Hír TV tudósítója 13 órakor. Amikor a pilóta érzékelte a hibát, megpróbálta kijavítani, és mikor ez nem sikerült, akkor vészjelzéseket adott le, majd elkezdte kifogyasztani az üzemanyagot, hogy a kényszerleszállásnál ne következzen be robbanás. A pilóta megpróbálta hason letenni a gépet, ám ez nem sikerült, mivel a Gripen bal oldalra kitört és irányíthatatlanná vált. Ekkor az amúgy tapasztalt, magas repülési óraszámmal rendelkező pilóta katapultált. Az eset kapcsán műszaki hibára gyanakodnak.

A pilóta információink alapján stabil állapotban van, mentőhelikopterrel a kecskeméti megyei kórházba szállították. Néhány óra múlva derül ki, hogy a pilóta maradhat-e Kecskeméten vagy a budapesti Honvédkórházba szállítják. A Honvédelmi Minisztérium szerint a pilóta a protokollnak megfelelően járt el.

A gépet senki nem láthatta, elzártan kezelik az ügyet – mondta a Hír TV helyszíni tudósítója fél 4 körül. Információink szerint a Gripen javítható állapotban van.

A Magyar Nemzet szakújságírója cáfolja a Honvédelmi Minisztérium vezérkari főnökhelyettesének szavait. Zord Gábor szerint összefüggés lehet a csehországi és a kecskeméti baleset között, mivel a két eset között kevés idő telt el:

– Elsősorban azok a szakemberek, akik szerelik a gépeket, belőlük van kevés. És a pilótáknak az elvándorlása is elkezdődött. Erre a két csapatra lehet leszűkíteni a problémát. Amikor magas szinten hoznak egy rossz döntést, nem biztosítják a végrehajtó állomány számára azokat  a munkafeltételeket, anyagi feltételeket, amiket kellene, akkor ez az alsóbb szinteknek a munkavégzését is degradálni fogja – véli.

Legutóbb májusban tört össze egy magyar vadászgép, mert túlfutott a kifutópályán.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!