2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Kastélyügy: Orbán lányát is vizsgálnák

2016. január 8., péntek 19:37, frissítve: vasárnap 21:22

Vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez az egyik baloldali kispárt Orbán Viktor veje és lánya ellen. Az Együtt arra kíváncsi, hogy miből szerezhették meg a turai kastélyt. Az ingatlan új tulajdonosa egyébként egy olyan budapesti cég, amelynek a hivatalos székhelyén még névtábla sincs. A 3 millió forintos törzstőkéjű társaság 200 milliót fizetett a palotáért.

Az operaház kistestvére, így is emlegetik a neoreneszánsz stílusú turai kastélyt. Az 1883 óta álló épület majd háromezer négyzetméter, parkja több mint tíz hektár. Több tulajdonosa is volt, utoljára a Turai Kastély Kft. adta tovább 200 millió forintért. A cég ügyvezetője hallgat az adásvétel okáról.

Az új tulajdonos egy tavaly szeptemberben, hárommillió forintos törzstőkével alapított kft., a TRA Real Estates, amelynek ügyvezetője egy 33 éves nő, Tóth Judit. A hivatalos cégkivonat szerint Budapestre, az Andrássy út 41. szám alá, a 4. emeletre van bejegyezve a cég, de a megadott címen sem cégnév, sem az ügyvezető neve nem szerepel.

A turai kastély egyébként még bárki számára látogatható. Festőien szép, de romos: a vakolat hull, a parketta, járólap feltöredezett. Több terme le is van zárva. De így romosan is kellett a TRA Real Estatesnek. A 444.hu információi szerint a vevői kör képviseletében Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a korábbi üzlettársa, Hamar Endre ügyvéd járt el. Tiborcz azonban a kastély új tulajdonosához is köthető, mivel Tóth Judit cégének bejegyzésekor az illetéket ő maga fizette be.

Ráday Mihály városvédő azt mondja: a romos állapot mögött jó üzleti lehetőségek vannak. A kastélyt ugyanis termálfürdős szállodaként is lehetne működtetni – bár ahhoz százmilliókat kellene befektetni. Tapasztalata szerint azonban a műemlék épületeket sokszor nem ezért veszik meg a befektetők. „Emberek, csoportok úgy vesznek meg házakat, hogy azoknak a továbbadásában látják az üzletet, például az Andrássy úti Balettintézetnek nevezett ház is ilyen. Sok ilyen van: megveszik, hagyják, vagy arra várnak, hogy összeomoljon és üres telekként hasznosíthassák a hűlt helyét, vagy arra, hogy hátha valami jobb pénzért továbbkel. Nincs igazi szándék a vásárlási szándék mögött, és ezt sajnos nagyon sok építészeti érték, Magyarország sok fontos emléke bánja” – fogalmazott Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke.

Hogy mi a célja az új tulajdonosnak a kastéllyal, nem tudni. Az Együtt viszont vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez  Orbán Viktor veje és lánya ellen. Azt szeretnék tudni, miből szerezhették meg a turai kastélyt. Szerintük ugyanis a miniszterelnök veje azért rejti vagyonát a nyilvánosság elől, mert így nem kell megmondania, hogyan jutott hozzá.

„Túlárazott pozíciókkal, túlárazott tranzakciókkal olyan vagyonosodási folyamat ment végbe nála, amiről egyrészt nem tudunk semmit. Szeretnénk pontosan látni, hogy mi történik ebben az ügyben, másrészt pedig felveti a gyanúját az összeférhetetlenségnek. Ugye, az új szabályok, amiket a Fidesz hozott, azok lényegében most már megpróbálják ezt kizárni, hogy ne lehessen az állami vezetők közvetlen rokonaihoz tartozó családtagok vagyonosodási vizsgálatát elvégezni, de mi szeretnénk ennek elébe menni, és szeretnénk megnézni azt, hogy Tiborcz István, illetve Orbán miniszterelnök úr lánya milyen vagyonosodási folyamaton ment végig az elmúlt két évben” – mondta az Együtt alelnöke, Pápa Levente.

A turai kastély volt már katonai szállás a második világháborúban, majd itt működött a község általános iskolája is. A belépőkből származó bevételeket eddig az állagmegóvásra fordították.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!