2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:10

Jó évet zárhat Mészáros Lőrinc

,

2016. december 14., szerda 15:21, frissítve: szerda 17:09

225 milliárd forintot nyert idén állami megbízásokon Mészáros Lőrinc és üzleti köre. Az RTL Klub összegezte, hogy a milliárdoshoz köthető cégek önállóan vagy konzorciumok tagjaként milyen közbeszerzéseket nyertek el. A felcsúti polgármester egyébként három év alatt megtízszerezte a vagyonát – a HVG és a Napi.hu becslései szerint 2014-ben még csak 2,5, idén viszont már csaknem 24 milliárd forintnyi vagyona van.

Ásványvíz a MÁV-nak és vasúti felsővezeték-építés – két megbízás a Mészáros Lőrinc érdekeltségei által elnyert közbeszerzésekből. Ám nemcsak állami tenderekre pályázik a milliárdos üzleti köre.

„Én józsefvárosi önkormányzati képviselő vagyok, és csak ott, a kerületben egy 3 milliárdos projektet nyert el Mészáros Lőrinc, illetve valamelyik cége arra, hogy lovardát építsen. És hol? Az Orczy Kertben, ahol ugyanúgy, ahogy a Rómain és a Városligetben, fákat vágnak ki, hogy a Fidesz-haverok esztelen betonmonstrumainak helyet csináljanak” – fogalmazott Erőss Gábor, a Párbeszéd képviselője.

Nem csak az a gond a szocialisták szerint, hogy egy helyre mennek az állami megbízások, hanem az is, hogy erősen túl vannak árazva. „Egyszerűen borzasztónak tartom azt, hogy a közbeszerzések durván egyharmada abba a körbe tartozik, amely úgymond egyszereplős, kijelölt. Azt még borzasztóbbnak tartom, hogy látható módon túlzárazottak, főleg az egyszereplős közbeszerzések. Minden mérés azt mutatja, hogy minden megbízásnál húszszázalékos a túlárazás” – nyilatkozta Gúr Nándor, az MSZP országgyűlési képviselője.

A Jobbik mutyit sejt a háttérben. Szerintük a közbeszerzéseket fizetségként kapja Mészáros, hogy kiépítse a Fidesz új médiabirodalmát. „Az, hogy ilyen mértékben kapott megrendeléseket, több mint megdöbbentő. Most már azt is látjuk, hogy ezért cserébe Mészáros Lőrincnek mit kell lejsztolnia. Úgy gondolom, hogy háttéralku köttetett: Mészáros Lőrinc megkapja ezeket a nagy állami megrendeléseket, sok pénzhez jut az államtól az újraelosztás révén, ezért cserébe médiabirodalmat kell építenie ennek a jóembernek, ki kell építenie azt a Fidesz-médiát, amelyen keresztül a kommunikációs kormányzás zavartalanul folytatódhat a továbbiakban is” – fogalmazott Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke nem foglalkozik a közbeszerzéseken elköltött adófizetői milliárdokkal:

– Én nem tudom, nem vagyok a közbeszerzési tanács tagja, tehát engem ez nem érint.
– Magánvéleménye van?
– Nem foglalkozom ilyen kérdésekkel.

Mészáros Lőrinc a bevételeiből jócskán költ: idén szállt be például a média- és a szállodaiparba. Az Echo TV mellett az ő nevéhez köti a sajtó a Népszabadság egykori kiadójának, a Mediaworksnek a megszerzését, és idei zsákmánya a Hunguest szállodalánc is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!