2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Körhinta

Következik:

Híradó 15:05

Itt vasárnap még kinyitnak a boltok

,

2015. március 21., szombat 14:06, frissítve: szombat 20:08

A világörökségi területen lévő nagyobb boltokra egyelőre nem érvényes a vasárnapi zárva tartás.

A hatályos törvény ugyanis kivételként kezeli ezeket a területeket, a jogszabály módosítása pedig még hetekig eltarthat. Így például Budapest belvárosában, de Tokaj-hegyalján is kinyitnak vasárnaponként a 200 négyzetméternél nagyobb boltok, többek közt a Coopok, illetve a Spar üzletlánc boltjai sem zárnak be.

„A vasárnapi zárva tartásról szóló törvény értelmében a Spar Magyarország a UNESCO-világörökség területén és a pufferzónán található üzlethelyiségei a törvény életbelépését követően is nyitva tudnak maradni vasárnapi napokon. Ez hat darab budapesti és egy szerencsi áruházunkat érinti” – tudatta Maczelka Márk kommunikációs vezető.

Tiltakozik az MSZP

Száz településen tiltakozik az MSZP a vasárnapi zárva tartás miatt. A szocialisták elnöke szerint az intézkedés miatt új adóbevételeket kell találnia a kormánynak, mivel a zárva tartással közel 50 milliárd forintot kell pótolni a költségvetésben. Tóbiás József elfogadhatatlannak tartja, hogy amennyiben készült hatástanulmány, azt miért titkolja a nemzetgazdasági tárca.

„Ha van, akkor az a kormány, amely pontosan tudta, 15 ezer embernek vehetik el a munkalehetőségét és 50 milliárd forint hiányzik a költségvetésből és by the way azt gondolja, hogy majd vetünk ki adókat és beszedjük majd más ágon, akkor az is probléma, és ha nem volt, akkor az a felelőtlenség azért, mert ülnek egy szobában és eldöntik, hogy legyen vasárnapi zárva tartás, akkor az a probléma” – fogalmazott Tóbiás.

A Fidesz közleményében azt írta: a kormány célja, hogy a kiskereskedőket előnyben részesítse a nagy áruházláncokkal szemben. Az új törvény a kiskereskedelemben dolgozóknak több pihenést, vasárnapi munkavégzés esetén pedig több fizetést garantál.

Vevők ezreit veszíthetik el ezzel

Győr-Moson-Sopronban több ezer vevőt veszíthetnek a pékségek a vasárnapi zárva tartás miatt. A megyében a legtöbb pékség nemcsak a hét utolsó napján, de hétköznap 6 óra előtt sem tudja kiszolgálni a vásárlókat. Szerintük a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény több pontját finomítani kellene, mert így komoly károkat okoz a vállalkozásoknak. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!