2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Ismét dörögnek a fegyverek Kelet-Ukrajnában

2015. augusztus 17., hétfő 22:00, frissítve: kedd 10:20

A kormányerők és az oroszbarát felkelők is támadásba lendültek Kelet-Ukrajnában, a kölcsönös offenzíváknak több halottja is van. Az orosz külügyminiszter szerint Kijev hamarosan jelentős támadást indít – az ukrán vezetés viszont Moszkvát vádolja azzal, hogy ismét katonai beavatkozásra készül.

Újabb rommá lőtt település Kelet-Ukrajnában. A Mariupol kikötővároshoz közeli Szartanát aknavetőkkel és tüzérségi lövegekkel támadták az oroszbarát szakadárok – az offenzívában több civil is meghalt, a környék pedig lakhatatlanná vált.

Donyecknél viszont állítólag az ukrán kormányerők vettek célba civileket. Ennek a támadásnak is több halálos áldozata van. „Negyedórával éjfél előtt egy akna zuhant le, és átszakította a kerítést és két ajtót, és megölte a férjem apját, egyenesen fejbe találta őt” – mondta egy ukrán nő.

A felkelőket támogató orosz vezetés szerint Kijev jelentős támadásra készül a szakadárok ellen Kelet-Ukrajnában. „Aggasztanak minket az elmúlt napok fejleményei, amelyek erősen emlékeztetnek a katonai előkészületekre. Olyan a helyzet, mint augusztusban, amikor az ukrán katonák parancsot kaptak a támadásra” – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Az ukrán vezetés szerint viszont Moszkva provokálja folyamatosan Kijevet – a legutóbb azzal, hogy Vlagyimir Putyin az Ukrajnából kiszakított Krím félszigetre utazott. Az orosz elnök a belföldi turizmusról beszélt a nemzetközi jog szerint továbbra is ukrán területen. „Az Oroszországon belül utazó emberek száma 2014-ben csaknem 30 százalékkal nőtt. Persze tudjuk, hogy ebben a jelenlegi gazdasági helyzet is szerepet játszik, hiszen most még drágább külföldön nyaralni. De jól látszik az is, hogy pozitív változások történtek a belföldi turizmusban” – fogalmazott az orosz elnök.


Közben Szentpétervárott a kelet-ukrajnai felkelőket dicsőítő múzeum nyílt – Új-Oroszország néven. „A bátyám a Luhanszki Népköztársaságban harcol. Februárban kis híján meghalt, ekkor gondoltam arra, hogy meg kell emlékezni azokról, akiket nem látunk a tévében, akiket senki sem ismer, és hősi halált halnak a Donyeck-medencében” – mondta múzeum kiállításvezetője.

A kiállításon a frontvonalról ideszállított tárgyak láthatók, aknadaraboktól a zászlókig.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!