2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 1.

Következik:

Híradó 12:00

Ígéreteket tett a görög kormány

2015. március 20., péntek 12:32, frissítve: péntek 21:20

Felgyorsítja a mentőcsomagért vállalt intézkedéseket és bemutatja reformterveit – erre tett ígéretet a görög kormány a brüsszeli EU-csúcson. A mediterrán ország helyzetéről külön egyeztettek Európa vezetői a görög kormányfővel.

A brüsszeli EU-csúcson szűk körben, külön tárgyaltak a görög kormányfővel Európa legfontosabb politikai és pénzügyi vezetői. Az éjszakába nyúló tanácskozáson a mediterrán ország ígéretet tett: felgyorsítja a mentőcsomagért vállalt intézkedéseket, és bemutatja reformterveit. „Azt hiszem, hogy minden oldal megerősítette elkötelezettségét, hogy megteszi a tőle telhetőt annak érdekében, hogy Görögország felülemelkedjen a gazdasági nehézségeken. Mondjuk azt, hogy ez egy új megállapodás” – mondta Aléxisz Cíprasz.

A tanácskozáson a korábbiakhoz képest nem született komolyabb előrelépés. A felek inkább az eddig vállalt görög kötelezettségek gyorsabb végrehajtásáról beszéltek. „Azt kértük tőlük, hogy legyenek még pontosabbak a reformok tekintetében és olyan hamar nyújtsák be a terveket, amilyen hamar csak lehet, hogy értékelni tudjuk őket, tisztázni lehessen és be is lehessen vezetni azokat. A görög miniszterelnök maga mondta, hogy ő akarja irányítani a reformokat és magam is, de mi mind úgy értékeltük, hogy erre teljesen alkalmas” – fogalmazott Francois Hollande francia elnök.

A tárgyaláson arról nem esett szó, hogy Görögország mikor juthat újabb segítséghez, ez ugyanis a reformtervek értékelésétől függ. „Hogy mikor fejeződhetnek be a brüsszeli intézményekkel folytatott politikai tárgyalások arról most nem beszélhetünk, de világossá vált ma, hogy mindent gyorsan kell végrehajtani és mindenkinek hozzá kell tennie a magáét, de az elsődleges dolog egy komplett és részletes lista a görög kormány részéről” – nyilatkozta Angela Merkel német kancellár.

2010 óta két EU–IMF-mentőcsomag összesen 240 milliárd euró értékben mentette meg Görögországot a totális csődtől. A görög gazdaság 25 százalékkal esett vissza részben a megszorításoknak köszönhetően. Az ország további segítség nélkül ismét a fizetésképtelenség szélére sodródhat.

Az ukrán válság is napirenden van

Éjszakába nyúlóan tárgyaltak az EU állam- és kormányfői Brüsszelben. Az energiaunió és az ukrán válság is a témák között volt. A Hír Televízió helyszíni tudósítója elmondta, a közel-keleti események is napirenden vannak, különös tekintettek az aktuális líbiai helyzet értékelésére. Napirendre kerül még Európa gazdasági reformjának végrehajtása is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!