2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Humanitárius katasztrófa fenyeget az ENSZ szerint

2015. május 15., péntek 10:30, frissítve: péntek 18:11

Hétszáz migránst mentettek ki a Földközi-tengerből a szicíliai partoknál. A menekültek főként Afrikából érkeztek. Közben Délkelet-Ázsiában is menekültválság alakult ki a Mianmarból elüldözött muszlimok miatt. Indonézia partjainál több mint hétszáz menekültet mentettek ki a helyi halászok.

A szicíliai Catania kikötőjében szálltak ki egy brit hadihajóból az afrikai menekültek. A hajóra négyszázan fértek fel, a brit haditengerészet összesen több mint hatszáz embert vitt partra az Európai Unió közös, földközi-tengeri migránsmentő akciója keretében. A menekültek többsége Szomáliából vagy Nigériából érkezett, ahonnan az iszlám szélsőségesek miatt jöttek el. „Nem elmenekültem Nigériából, hanem úgy döntöttem, hogy elhagyom az országot, mert túl sok az erőszak, különösen a Boko Haram. Nem biztonságosak a nyilvános helyek, nem lehet templomba vagy piacra menni, mert bármikor, bárhol robbanthatnak. Ezért döntöttem úgy, hogy Líbiába megyek, de ott meg a háború miatt még rosszabb a helyzet, ezért továbbjöttem Olaszországba” – mondja egy nigériai asszony.

Az olasz parti őrség jelentése szerint az elmúlt 48 órában mintegy 3600 menekültet mentettek ki a tengerből. Az olasz hatóságok számításai szerint ebben az évben kétszázezerre is emelkedhet az Afrika felől érkezők száma. Az Európai Unió szerdán úgy döntött, további húszezer menekültet tud befogadni, a migránsokat pedig arányosan osztja el tagállamai között.


A földközi-tengerihez hasonló a helyzet Délkelet-Ázsiában is. Indonézia partjainál pénteken több mint hétszáz, Mianmarból menekülő muszlimot mentettek ki a tengerből a helyi halászok, az indonéz hatóságok ugyanis már nem engedik partra szállni a migránsok csónakjait. Az Andamán-tengeren több ezren rekedtek, mert egy ország sem hajlandó több menekültet befogadni. Az ivóvíz- és élelmiszerhiány miatt azonban egyre többen betegednek meg, az egyik hajón állítólag tízen már meghaltak. Az ENSZ szerint humanitárius katasztrófa fenyeget, ha nem segítenek a menekülteken. Mianmarból az elmúlt három évben több mint százhúszezer muszlim menekült el a vallási üldöztetés elől.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!