2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Hiába tiltakoznak, befogadótábor épül a menekülteknek

2015. augusztus 3., hétfő 20:51, frissítve: szerda 06:55

Bádogváros épülhet Pécs szomszédságában a menekülteknek, már elindult az engedélyezési eljárás. Martonfa határában nem sátrakban, hanem konténerekben szállásolják majd el a migránsokat. A befogadóállomást rendőrök őrzik majd, de szabad lesz a kijárás.

Martonfa lakói vasárnap sátrat vertek az ideiglenes menekülttábor helyén, egy volt honvédségi lőtéren. Azt mondják, nem tágítanak, amíg a kormány le nem tesz a tervről. „Félek attól, hogy valami betegséget hoznak, mert messziről jönnek, teljesen más az az emberiség, ami ott van. Ennyi idő alatt ki tudja, mit szedtek össze. Van mitől félni. A gyerekeket, az öregeket félteni kell. Szeretnénk elérni, hogy ne legyen itt ebből semmi” – mondta Eigner Béláné helyi lakos.

A terület nincs közművesítve, a kétszáz lelkes falu polgármestere szerint olcsóbb lenne, ha a kormány egy bezárt laktanyát nyitna meg Pécs közelében a migránsoknak. „Ott teljesen ki van építve az infrastruktúra, én javasolnám ezt helyszínként. Gondolja át a kormány a mostani döntését, és pénzszórás helyett ilyen, pozitívabb megoldást javaslok nekik” – jelentette ki Bosnyák Attila András, Martonfa független polgármestere.

Hétfőn a martonfaiak a pécsi távolságibusz-állomáson osztottak szórólapot, amelyen a lehetséges közbiztonsági és közegészségügyi veszélyekre hívták fel a figyelmet. A Jobbik a Baranya megyei közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását követeli. „Megdöbbenten állunk az előtt, ami történik Martonfán. Úgy gondolom, hogy az a legmegdöbbentőbb az egészben, hogy maga a Baranya megyei közgyűlés elnöke sem tudott erről az egész történésről. Éppen ezért a Jobbik frakciója rendkívüli közgyűlést kezdeményezett a témakörben” – mondta Szőcs Norbert megyei elnök.

Tiltakozók a Martonfára tervezett befogadóállomás helyszínén
Tiltakozók a Martonfára tervezett befogadóállomás helyszínén
Fotó: Sóki Tamás / MTI

Martonfa kormánypárti országgyűlési képviselője azt mondja, az építkezés rövidesen megindul. „Azt sajnos nem tudom megígérni a környékbelieknek, a pécsieknek, hogy ez börtönszerűen zárt lesz, mert ezt nem teheti meg a kormány. Tehát ha annak a személynek, akinek az eljárása zajlik, pénze és energiája van arra, hogy kimenjen a táborból és valahol szolgáltatásokat vásároljon, ezt meg tudja tenni. Az állam arra törekszik, hogy még tömegközlekedéssel is szervezetten mozgassa ezeket az embereket. Úgy akarja ezt a krízist kezelni, amely Európára és Magyarországra is szakadt, hogy az itt élő magyaroknak a lehető legkevesebb konfliktusuk legyen, ezért telepíti ezeket a táborokat alapvetően külterületre” – mondta Hargitai János KDNP-s képviselő.

Mindenkit igazoltattak
Rendőröket vezényeltek a martonfaiak sátortáborához. A rendőrök mindenkit igazoltattak, akinél nem voltak iratok, azoknak bemondás alapján vették föl az adataikat, az autók rendszámát is felírták. A rendőrök parancsnoka – a Hír TV megérkezését követően – közölte, akinek gondja van az intézkedéssel, 30 napon belül panasszal élhet. Hozzátette: amint a területen megkezdődik az építkezés, a sátortábornak nem lesz létjogosultsága, és el kell hagyniuk a helyszínt.

Martonfán nem sátrakat, hanem konténereket húznak fel a menekülteknek, a táborban legfeljebb ezer migránst helyeznek, az ideiglenes befogadóállomást rendőrök őrzik majd. A helyiek vasárnap este sátort vertek a lőtéren, azt mondták, addig nem tágítanak, amíg a kormány le nem tesz a tervéről.

Sormás is nemet mondott, felélesztik a polgárőrséget

A másik ideiglenes tábor helyszínéül Nagykanizsa mellett jelölt ki egy kis zalai falut a kormány. Sormás képviselő-testülete rendkívüli ülésen mondott nemet az elképzelésre, amelyet a spontán falugyűlés résztvevői is támogattak. A helyiek úgy döntöttek, hogy felélesztik a két éve megszűnt polgárőrséget.

– A híreket mindenki nézi minden nap, látjuk a tévében, mi történik Debrecenben és egyéb más menekülttáborokban, mi történik külföldön. Mi ennek elejét szeretnénk venni, mert úgy érezzük, a lakosság biztonsága érdekében mindenképpen ki kell nyilvánítani a tiltakozásunkat, és meg kell akadályozzuk, hogy Sormáson ez a tábor megépüljön – közölte Póczai Zoltán, Sormás alpolgármestere.

Ingyen építenék a kerítést a szakmunkások

A magyar–szerb határon már az acélkarókat verik a földbe, a biztonsági kerítés építésének Ásotthalom után Tiszaszigetnél és Röszkénél is nekilátott a honvédség. Közmunkások egyelőre nem dolgoznak az új vasfüggönyön, de a közeljövőben rájuk is számítanak segédmunkásként.

A határzár építéséhez önkéntesek is jelentkeztek, többségük szakmunkások – mondta Tiszasziget polgármestere a Hír TV-nek. Az önkormányzat támogatásával a katonáknak lakhatóvá tettek egy bezárt laktanyát. A kerítést augusztus végéig kell átadni.

„Több telefont is kaptam civilektől, akik annyit mondtak, hogy felajánlják önzetlen segítségüket, szakmai tudásukat teljesen ingyen és bérmentve arra, hogy Magyarországon minél hamarabb megépüljön a kerítés. Én mindegyikük telefonszámát leírtam, és természetesen jelezni fogom a felettes szerveknek, hogy van ilyen felajánlás” – mondta a városvezető.

Elkezdődött a határzár építése Mórahalom térségében
Elkezdődött a határzár építése Mórahalom térségében
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!