2023. 12. 11. Hétfő Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Tiltakozás és feljelentés a lezárt vagonok miatt

,

2015. július 24., péntek 18:00, frissítve: péntek 21:15

Jogvédők tiltakoznak az ellen, hogy a MÁV lezárja az ajtókat azokon a szerelvényeken, amelyek menekülteket szállítanak.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a vasúttársaság ezzel bűncselekményt követ el. A Párbeszéd Magyarországért feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen. Az ellenzéki párt szerint az 1940–50-es éveket idézi, hogy a MÁV lezárt vagonokban szállítja a menedékkérőket a fővárosba. „Véleményünk szerint ez akár a személyi szabadság megsértését is kimerítheti, arról nem beszélve, hogy egyébként nagyon rossz emlékeket is idéz” – fejtette ki Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja.

A Hír TV felvételei szerint a ma kora délután Pécsről induló intercity menekülteket szállító szerelvényének ajtaját már nem zárták le a kalauzok. A MÁV egyébként biztonsági és technikai okokkal indokolta az intézkedést.

„A jegyvizsgálóink lezárják a kocsikat, de semmiféleképpen nem azért, hogy ne mehessenek oda be a migránsok. A lezárásra azért van szükség, mert ezeket a kocsikat olyan ic-szerelvényekhez csatlakoztatják, amelyek más műszaki paraméterű kocsikból vannak összeállítva. Ezeknek a kocsiknak a vezérlése azonban nem elektronikus, mint a többié, és miután elő van írva, hogy csak zárt ajtókkal lehet elindítani a vonatot, a jegyvizsgáló vagy belülről, a kar elfordításával, vagy pedig kívülről, kulccsal tudja bezárni. Ez az utasok szempontjából semmit nem jelent, mert belülről az ajtók nyithatók” – fogalmazott Pácsonyi Zoltán, a MÁV Biztonsági Főigazgatóság koordinációs vezetője.

Nem akartak leszállni

Győrnél éjszaka több menekült is ellenállt a rendőröknek, amikor le akarták szállítani őket a vonatról – írja a Kisalföld.hu. A három bevándorlót fizikailag kényszerítették a rendőrök, hogy elhagyják a szerelvényt. Összesen 145 migránst állítottak elő a vasútállomáson. Országszerte tegnap több mint 1500 illegális bevándorlót fogtak el, a legtöbbet ismét Csongrád megyében.

– 58 csoportban 1110 illegális bevándorlóval – köztük 213 gyermekkel – intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén 2015. július 23-án. A legnagyobb számú csoportot 12 óra 20 perckor fogták el Ásotthalom külterületén. Ott 101 ember (44 szír, 16 iraki, 14 afgán, 27 pakisztáni állampolgár) lépte át illegálisan a zöldhatárt. Az illegális bevándorlók ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség, mondta Várkonyi Gergely, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!