2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Háromnapos gyászt hirdetettek

2016. július 15., péntek 12:40, frissítve: péntek 12:41

Háromnapos gyászt hirdetett a francia elnök a terrortámadás után. Francois Hollande válságtanácskozást hívott össze az elnöki palotába Párizsban. A francia államfő elrendelte a rendkívüli állapot meghosszabbítását, amelyet még tavaly novemberben rendeltek el a párizsi merényletek után. Ennek értelmében további három hónapig fenntartják a tízezer fős katonai erősítést. Hollande szükségesnek nevezte azt is, hogy tovább erősítsék a katonai jelenlétet Irakban és Szíriában.

Félárbocra eresztik a nizzai városháza lobogóját a franciai nemzeti ünnep utáni nap. „Nagyon megrázó. Nagyon megrázó volt tegnap. Hallottam a zajt, messze voltam, hogy lássam. Olyan volt, mintha egy csata lett volna. Teljesen megdöbbentem” – így egy nizzai lakos.

A nyaralóvárost sokkolta a merénylet.

– Nem tudtam aludni.
– A sokk miatt?
– Igen.
– Számított rá, hogy valami ilyesmi történik Nizzában?
– Hát, számítottunk rá, hogy az elmúlt hónapok után lesz valami, de ez ... nem tudok mit mondani.

Az egyik Nizzában élő szerb férfi átaludta a történteket, ismerősei aggódva keresték.

„Nagyon korán, az ágyban voltam, vagy 100 nem fogadott hívásom volt a barátaimtól, azt kérdezték, mi történt. Csak utána láttam a videókat. Franciaország nem biztonságos többé. Csak néhány hónapja jöttem ide dolgozni, és Nizza nem nagyváros, nem volt a figyelem központjában. Ha ez a város célponttá válik, akkor bármelyik” – mondta a szerb nizzai lakos.

A sérültek hozzátartozói a nizzai kórház előtt várják a híreket sérült szeretteikről.

„Horror Nizzában”, „Újra horror” ilyen címlapokkal jelentek meg a lapok a francia fővárosban, ahol tavaly novemberben követtek el nagyszabású terrortámadás-sorozatot.

„Nagyon megrázott, mert olyan támadást hajtottak végre, hogy könnyen gyilkoljanak. Nem normális. Teherautóval a tömegbe hajtott a támadó és hidegvérrel gyilkolt. Nem normális, embertelen” – mondta egy párizsi lakos.

A történtek miatt több koncertet lefújtak a francia Riviérán, a Nizzai Jazz Fesztivál is elmarad. A Tour de France-t viszont folytatják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!