2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Három kisgyerek halt meg az újabb bombázásban

2015. február 14., szombat 12:43, frissítve: vasárnap 07:03

Lakóházakat és iskolákat bombáztak Kelet-Ukrajnában a tűzszünet életbe lépése előtt néhány órával, egy családi házban három gyermek halt meg. Az ukrán elnök az Európai Tanács rendkívüli ülésének összehívását kéri, ha a vasárnapi fegyvernyugvás után is folytatódnak a harcok. Petro Porosenko ebben Magyarország támogatására is számít. A pénteken Kijevben tárgyaló magyar miniszterelnök szerint a konfliktust csak békés úton lehet lezárni.

Egy családi házat talált el egy akna a tűzszünet bejelentése után néhány órával a többnyire oroszok lakta Horlivkában. Az édesanya éppen a három gyermekét fürdette. „Törölközőért mentem be a másik szobába. Abban a pillanatban a fények kialudtak, és minden a levegőbe repült a házban. Milyen tűzszünet? Mindennap megátkozom azokat, akik megölték a gyermekeimet. Mi itt éltünk, itt nőttünk fel, itt járattuk a gyerekeket iskolába. Ezek nem emberek!” – mondta az édesanya. A nagymama az ukrán elnököt hibáztatja. „Megölték az én ártatlan unokáimat. Ártatlanok voltak. Porosenko úr, üdvözlöm a tűzszünetet!”

A fegyvernyugvás éjfélkor lép életbe, ennek ellenére minden eddiginél hevesebb harcok dúlnak a a debalcevei vasúti csomópontnál. Az ukrán hadsereg által ellenőrzött Artemivszkben a szakadárok az iskola épületét találták el, a támadásban egy gyermek és egy felnőtt halt meg. Az ukrán államfő szerint a lázadók által indított offenzíva és az Artemivszk elleni támadás veszélybe sodorhatja a tűzszünetet. „Artemivszk körülbelül harminc kilométerre van a frontvonaltól, és semmi köze nincs a katonai akciókhoz. Ugyanaz a helyzet, mint Kramatorszk esetében, itt is Grad vagy Szmercs típusú rakétavetőket használnak, ezúttal három civil vesztette életét” – mondta Petro Porosenko.

Az elnök az Európai Tanács rendkívüli ülésének összehívását kéri, ha vasárnapra virradóan nem lépteti életbe mindkét fél a tűszünetet Kelet-Ukrajnában, Porosenko ebben hazánk támogatására is számít. Az elnök ezt a magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalás után közölte. Orbán Viktor szerint a kelet-ukrajnai konfliktust csak békés úton lehet lezárni.

„Magyarország számára a békés megoldás az egyetlen elfogadható megoldás, hiszen Ukrajna szomszédos országunk, ráadásul egy 150 ezres magyar közösség él itt, s a magyar energiaellátás döntő része is Ukrajnán keresztül érkezik Magyarországra” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a találkozó után nyilatkozott a Hír TV-nek. Azt mondta, Magyarországnak az az érdeke, hogy mindenki betartsa a minszki békemegállapodást, és Ukrajna politikailag és gazdaságilag is stabil országgá váljon.

Német is brit páncélosok is megjelentek a fronton

Közben német rendszámú csapatszállító járművek jelentek meg az ukrán fronton. Egyelőre nem tudni, hogyan kerültek a harcok közelébe. De több helyen brit páncélozott autók is megjelentek. A brit védelmi minisztérium a Guardiannak megerősítette, hogy Nagy-Britannia adott el csapatszállítókat Ukrajnának. A hivatalos közlés szerint a fegyver nélküli járművek eladásáról egy magánvállalat még az ukrán válság kirobbanása előtt írt alá megállapodást Kijevvel.

Büntető intézkedésekkel fenyeget a G7

A folytatódó harcok miatt szankciókkal fenyegeti Oroszországot, illetve Ukrajnát a világ legfejlettebb iparú országait tömörítő G7 csoport, ha valamelyik fél megsérti a minszki békemegállapodást. Párizsban adtak ki közleményt, amelyhez az Európai Unió központi intézményeinek vezetői is csatlakoztak. Azt írják: a béke érdekében a következő napokban minden félnek abba kell hagynia a támadásokat.

A Fitch szerint államcsőd fenyegeti Ukrajnát

A Fitch Ratings a jelenlegi CCC-ről egy fokozattal, CC-re rontotta az ország hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának besorolását. Ez a hitelminősítő szerint azt jelenti, hogy törlesztési csőd közeledik Ukrajnában. A szervezet úgy látja: a héten bejelentett új IMF-program valamelyest enyhítheti a gazdaság finanszírozási gondjait, ám ehhez Kijevnek magánhitelezőivel is meg kell egyeznie.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!