2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Halottakat égetnek és gyógyítanak is az utcán

2015. április 27., hétfő 13:00, frissítve: hétfő 15:53

Túlélőket találtak a mentőalakulatok Nepálban két nappal a földrengés után. Az ország nehezen megközelíthető részeire csak most értek el a mentőalakulatok és több sérültet elláttak. Nepálban már 3430 áldozatról tudnak a hatóságok, 6500 sérült van. Az utórengések miatt több kórházból evakuálták a sérülteket, mert ezek az épületek is összedőlhetnek.

Túlélőket húztak ki a romok közül Katmanduban. Többnyire indiai és kínai mentőcsapatok vannak a helyszínen. A történelmi városrész teljesen megsemmisült, a 19. századi torony egykor 60 méter magas volt. A megmaradt házakba se mernek visszamenni a lakók, szombat óta két tucat, 5-ösnél is erősebb utórengés volt. Az emberek az utcákon éjszakáznak, miközben a hőmérséklet 0 fok körül van. „A kórház nem omlott össze, de nem biztonságos, ezért inkább itt látunk el mindenkit, ahol tudunk. Az emberek félnek az utórengésektől, a többség nem mer visszamenni a házába akkor se, ha megmaradt” – mondta egy orvos.



A tüzeket viszont nem melegedni rakják. Itt égetik el a holttesteket, hogy a betegségek terjedését megakadályozzák. „Harmadik napja az utcán él mindenki. Segítséget nem kapunk. Előző este esett, mindenki elázott, a gyerekek is. A hatóságok azt ígérték, hogy nemsokára jön a segítség, de nem jött senki” – fogalmazott egy férfi, aki a családjával lakik egy utcai táborban.

Az első mentőalakulatok vasárnap értek el Nepálba, de a nehezen megközelíthető területekre csak hétfőn érkeztek meg a csapatok. Olyan falvak is vannak, amiket csak a levegőből lehet megközelíteni, mert a hegyomlás elzárta az utat. Sok ilyen településen még mindig nem tudni, hány halott van. „A jelentésekből tudjuk, hogy vidéken rengeteg a sérült, akik még ellátást se kaptak, ezért az első dolgunk, hogy egy kórházat építsünk, ahol van intenzív osztály és operálni lehet” – nyilatkozta az eligazításon egy izraeli mentőalakulat parancsnoka.

Az utórengések miatt a Himalájában is újabb lavinák voltak. Az alaptáborból eddig 50 sérült mászót vittek kórházba, de még mindig 210 ember van a hegyen, és aki tudott, saját lábán ment le a hegyről. A feljebb lévő táborokból egyelőre nem evakuálják a mászókat, mert itt kisebb a lavinaveszély.

58 magyar tartózkodhatott az országban

A Külügyminisztérium szerint 58 magyar állampolgár tartózkodott Nepálban a földrengés idején. Szijjártó Péter azt mondta: a legutóbbi információk alapján 18-an biztonságban elhagyták az országot. 30 ember hollétéről tud a minisztérium, 10 emberrel viszont még nem tudtak kapcsolatot létesíteni a rossz technikai és műszaki feltételek miatt.

A Magyar Baptista Szeretetszolgálat mentésirányító szakemberei ma kora délután érkeznek meg Nepálba. A csapat tagjai 18 ezer eurós gyorssegélyt is visznek az országba. A magyar szakemberek a nemzetközi baptista mentőcsapat munkáját irányítják.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!