2024. 05. 15. Szerda Zsófia, Szonja napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:25

Hajléktalanná tette a lakosság nagy részét a ciklon

2015. március 15., vasárnap 12:28, frissítve: hétfő 09:29

Hajléktalanná vált Vanuatu lakosságának nagy része a szigeten végigsöprő ciklon következtében az ország elnöke szerint. Az Ausztráliától északkeletre fekvő szigetcsoport fővárosában az épületek nagy része megsemmisült, köztük iskolák és kórházak is. A halálos áldozatok száma egyelőre nem ismert. Az országban szükségállapotot hirdettek ki. A helyszínre már megérkeztek az első segélyszállítmányok.

A csendes-óceáni térség történetének egyik legsúlyosabb katasztrófáját élték át a helyiek az elmúlt napokban. A szigetcsoportra ötös, azaz legmagasabb fokozatú ciklon csapott le, egyes széllökések sebessége elérte a 340 kilométer per órát.

A fővárosban az épületek nagy része elpusztult, a lakosság kilencven százaléka pedig hajléktalanná vált, mondta az ország elnöke a BBC-nek. A vöröskereszt egyik munkatársa szerint a helyszínen apokaliptikus állapotok uralkodnak: egyes falvak szinte eltűntek a föld színéről.

Az Ausztráliától északkeletre fekvő Vanuatun mintegy 270 ezren élnek 65 szigeten szétszórva. Közülük csaknem minden második embert érintett nagyon súlyosan a vihar. Több ezren menedékhelyeken töltötték az éjszakát, miután otthonuk megsemmisült.

Az ország Japánban tartózkodó elnöke a nemzetközi közösség segítségét kérte a károk enyhítésére. „A vanuatui kormány és az emberek nevében a nemzetközi közösséghez fordulok, hogy nyújtson segítő kezet, hogy meg tudjunk küzdeni ezzel a csapással. Államfőtársaim, kormányok, fejlesztési partnerek: mindannyian megtapasztaltuk már a katasztrófa valamilyen formáját. Ma a segítségüket kérem” –  mondta Baldwin Lonsdale.

Az első segélyszállítmány már meg is érkezett a szigetre egy új-zélandi gépen, Ausztrália pedig mentőcsapatokat, orvosokat és segélyszállítmányokat küld a térségbe. „Az ötmillió ausztrál dollár értékű segítséget a vöröskereszt és más segélyszervezeteken keresztül juttatjuk el hozzájuk. Mintegy ötezer embert próbálunk ellátni vízzel, egészségügyi felszereléssel és sátrakkal” – mondta Julie Bishop ausztrál külügyminiszter.


Eközben az ENSZ is bejelentette, hogy szakértőket küld a helyszínre a károk felmérésére. Az 1980-ban függetlenné vált Vanuatu a világ egyik legszegényebb országa, ráadásul számos alkalommal sújtják természeti katasztrófák.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!