2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Földrengés után: teljes a káosz Nepálban

,

2015. április 29., szerda 21:00, frissítve: csütörtök 10:53

80 órával a földrengés után a mentőcsapatok túlélőt találtak a romok alatt a nepáli fővárosban. Szakértők kész csodának tartják, hogy a 28 éves férfi életben maradt, hasonló katasztrófák esetén ugyanis ilyesmire nemigen volt még példa. A helyzet azonban továbbra is pokoli Katmanduban, nincs elég víz, élelmiszer és gyógyszer, ezért az emberek tömegesen menekülnek a fővárosból. Ám vidéken sem jobb a helyzet, számos térségbe még mindig nem jutottak el a mentők, mivel nagyon sok utat tönkretett a földrengés.

A mentőalakulatok megpróbálnak bemenni abba az épületbe, amelyből segélykiáltást hallottak, bent pedig egy nyílást vájnak, hogy eljussanak a túlélőig. Egy férfit ötórás munka után sikerült kiemelni a hétemeletes épület romjai közül.

A szombati földrengés áldozatai közül rengetegen lehetnek még a romok alatt. Életben maradásukra azonban már egyre kevesebb a remény. A hatóságok szerint a halottak száma elérheti a 10 ezret is. Közben a nepáli fővárosban négy nap után kinyitott néhány üzlet.

„Mindannyian félünk, nem tudjuk, hogy mi vár ránk, hogyan éljük ezt túl. De reméljük, hogy Isten gondoskodik rólunk” – mondta egy bolttulajdonos a természeti katasztrófával kapcsolatban.

Sok vidéki település teljesen romba dőlt, súlyosan megrongálódott Nepál ősi fővárosa, Baktapur is.
„A barátaimnál voltam, amikor a földrengés történt. Nagyon féltem, amikor mozgott a föld. Nagyon” – közölte egy helybéli.

Az árván maradt gyerekeket egy ideiglenes táborban helyezik el Katmanduban, ahol azonban nincsenek meg a megfelelő feltételek. „A gyerekek megbetegszenek, ezért gyógyszerre lenne szükség. Nincs elegendő élelmiszer, és baj van az elhelyezéssel is. Amikor esik az eső, akkor teljesen átázunk. Ráadásul jönnek a szúnyogok meg a bogarak is” – mondta egy helyi lakos.

A nepáli ellenzék elégedetlen a kormány tevékenységével. Az ország miniszterelnöke kedden találkozott először túlélőkkel egy katonai kórházban. A látogatást azonban tüntetők zavarták meg. Demonstrációk voltak a nepáli parlament előtt is. A tüntetők azt követelik, hogy a kormány tegyen többet a túlélők megsegítéséért.

Magyar segítség indul

Magyar egységek is segítenek Nepál földrengés sújtotta részén. A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai már bekapcsolódtak a mentésbe. Közben ma a Debreceni Egyetem mentőcsoportja is elindult Katmanduba. A csapat vezetője a reptéren a Hír TV-nek azt mondta: a térségben élők kitelepítésében és a sérültek ellátásában szeretnének részt venni. Gyógyszereket és adományokat is visznek magukkal az orvosi eszközök mellett.

„Nyitottunk egy olyan táskát, amely orvosi gyerek-, felnőtt- és minimális beavatkozásra alkalmas, ezt visszük ki terepre, ha szükséges. Az összes többi eszközzel egy kis kórházat, illetve egy rendelőt tudunk működtetni” – számolt be a részletekről Késmárky András, a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjának elnöke.

A csoport öt nap alatt több száz ember ellátásában szeretne segíteni. Terveik szerint Katmanduban a helyi és nemzetközi mentőalakulatokkal is együttműködnek majd. „Sebészeti és belgyógyászati ellátásra egyaránt készülünk, sebészeti felszerelések és olyan diagnosztikai felszerelések is a rendelkezésünkre állnak, amelyek például kardiológiai monitorozást tesznek lehetővé. Ezekben a készülékekben van egy kártya, amely Bluetoothon keresztül, jelen pillanatban műholdas kommunikáció által kommunikál majd az egyetemmel, amennyiben konzíliumot szeretnénk kérni” – mondta a kiutazást megelőző előkészületekről Késmárky András.

A debreceni orvoscsoport magyar idő szerint csütörtök hajnalban érkezik meg Nepálba.

A Baptista Szeretetszolgálat munkatársai közben már megkezdték a munkát a katasztrófa helyszínén. „Sikerült ellátni több mint 40 embert, 150 embernek tudtak sátrat, ivóvizet, gyógyszert, élelmiszert, takarót adni. Ez azt jelenti, hogy nagyon aktívan be tudtak kapcsolódni a katasztrófa utáni segítségnyújtásba” – mondta el Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke.

A baptisták az orvosi ellátás mellett a túlélők utáni kutatásban is részt vesznek. Az idő múlásával ugyanakkor egyre kevesebb az esély, hogy újabb emberek kerüljenek elő élve a romok alól.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!