2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Híradó 15:00

FIFA-botrány: Sepp Blatter kitart

2015. május 29., péntek 12:35, frissítve: péntek 15:37

Nem mond le és a FIFA belső megújítását sürgeti a korrupció leküzdése érdekében Sepp Blatter. A nemzetközi labdarúgó-szövetség elnöke a szervezet tisztújító kongresszusán mondott beszédet, amely ma választ új elnököt. A tisztségért Blatter is indul, annak ellenére, hogy az európai és az amerikai futballszövetség sem támogatja.

A FIFA zürichi tisztújító kongresszusán választják meg a nemzetközi labdarúgó-szövetség következő vezetőjét. A posztra ismét Sepp Blatter a legesélyesebb, mivel az afrikai, ázsiai és latin-amerikai szövetségek többsége a szerdán kirobbant korrupciós botrány ellenére is őt támogatják. Az Európai Labdarúgó Szövetség ugyanakkor már tegnap bejelentette, hogy az ő szavazatukra nem számíthat a FIFA-t 17 éve elnöklő Blatter. Ellenfelének, Ali bin al-Husszein jordán hercegnek a voksok kétharmadát kellene megszereznie, hogy az első körben győzzön. Közben a FIFA-t szponzoráló nagyvállalatok után már az ENSZ is közölte, hogy a zürichi szavazás eredményétől függően felülvizsgálhatja együttműködését a futballszervezettel. „Figyeljük, hogy mi történik Zürichben. Az ENSZ több egyszeri partnermegállapodást is kötött a FIFA-val a világbajnokságon és más eseményeken. Ezeknek a lényege az volt, hogy a béke, a tolerancia üzeneteit közvetítsék ezek az események. Ezek nyilván közhasznú megállapodások voltak” – fogalmazott az ENSZ-szóvivő.



Blatter egyelőre nem gyanúsított a korrupciós ügyben. Amerikai kérésre a svájci hatóságok szerdán a FIFA 7 vezetőjét vették őrizetbe, hét volt tisztviselő ellen pedig nemzetközi körözést adtak ki. Az amerikaiak szerint Dél-Afrika lefizette a FIFA vezetőit a 2010-es világbajnokság rendezésének elnyeréséért, amit a dél-afrikai sportminiszter tagad. A svájci ügyészség a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari vébével kapcsolatban is vesztegetést gyanít.  

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!